Den svåraste fasen på en diet

Jag skulle vilja hävda att ALLA kan gå ner i vikt. Med lite motivation och målmedvetenhet går det mesta. Det svåraste är egentligen EFTER att man nått sin målvikt. Det är en fas som många glömmer att tänka på när man bestämmer sig för att gå på diet, men det är i den fasen som det är viktigast att ha koll på läget eftersom denna fas utgör grunden för hur framtiden kommer att se ut.

Nu när Linus har nått sin målvikt är det många som säger: "Men nu får han väl ändå äta vad han vill?!?". Nej nej nej nej. Man måste vara supernoga när man nått målet för att behålla sin målvikt. Det är nämligen så att kroppen vänjer sig snabbt vid ett lägre kaloriintag (vilket för övrigt är anledningen till varför det går väldigt fort att gå ner i vikt från början och långsammare efter ett tag). Kroppen ställer in sig på "svältläge" ifall den inte får det den behöver. Därför är det viktigt att aldrig äta för lite även om man går på diet. När kroppen ställer in sig på svält kommer den att suga åt sig all energi som den kan få.

Ifall man knappt har ätit några kolhydrater på ett halvår och plötsligt börjar äta det flera gånger per dag så kommer kroppen att suga åt sig allt omedelbart. Energin som kroppen har varit utan länge kommer att lagras och fettmassan ökar. Detta är ett misstag som många gör. Man går på diet och är överlycklig över att ha tappat tex 10 kilo. Eftersom man varit "så duktig" unnar man sig allt man inte ätit under dessa veckor och på nolltid kommer du att ha tillbaka de där 10 kilona igen.

Något som är också är tänkvärt är vad de förlorade kilona består av. Vid snabb viktnedgång tappar man mycket muskler eftersom det kostar mycket energi för kroppen att ha muskler. Så ifall du gått ner i vikt snabbt och har tappat muskelmassa och sedan börjar äta allt skräp som du gjorde innan så kommer du att gå upp i vikt - i fettmassa. Det enda som händer då är att du byter ut musklerna mot fett. Och det vill man väl inte göra?

Det som Linus får göra nu är därför att trappa upp med kolhydrater. En måltid första veckan, två måltider andra veckan, osv. På så sätt kan kroppen vänja sig långsamt. Hur ens kropp reagerar på sådant är självklart individuellt, så därför måste man hålla koll på vad man gör och utvärdera resultat. På några veckor kan Linus alltså börja äta "normalt" igen, men det är inget man kan göra så fort man fått målvikten.

Förstår ni? Har ni frågor ska ni inte vara rädda för att ställa dem! :)



Kommentarer
Postat av: Anonym

Vilken diciplin! Följer han något speciellt kostschema nu då? :P

2011-07-13 @ 10:40:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0