Sockerberoende

Kommer ni ihåg att jag lånade en bok om sockerberoende för ett par månader sedan för att kunna skriva lite om det här. Well, jag är seg på att läsa böcker som inte är kurslitteratur. Finns så sällan tid över till sånt. Men nu närmar jag mig slutet och tänkte berätta lite om sockerberoende för er.

Människor reagerar olika på olika stimuli. En del kan aldrig tacka nej till efterrätter, godis eller alkohol. Detta kan bero på att man är extra känslig för socker. Detta är ofta ett problem för överviktiga och jojobantare. Deras kroppar skriker efter söt och fettbildande mat och orsaken till det är att de reagerar helt annorlunda än andra på den sortens mat. Den ger inte bara mättnad, utan också ett psykiskt välbefinnande, den så kallade sockerkicken.

Att dessa inte kan tacka nej till sötsaker har ingenting med dålig karaktär att göra. Suget handlar helt enkelt om hjärnans kemi, så som för lite serotonin och betaendorfin. För de som är känsliga för socker är det vanligt med humörsvängningar. Snabbt upp i topp och sedan lika snabbt utför igen. Detta leder till irritation, nedstämdhet och dåligt självförtroende och blir snabbt till en ond cirkel. Eftersom sockersuget handlar om ett kemiskt beroende (precis som alkohol) krävs det till slut större och större mängder för att kroppen ska bli nöjd.

Forskare i USA tror att ungefär 75% av oss människor i våra gener har något som gör att vi reagerar extra starkt på det höga sockerinnehållet i vår tids mat. Ungefär en fjärdedel av dessa har väldigt lätt för att bli sockerberoende. Ett beroende har ofta sin grund i både arv och miljö. Vi lär oss tidigt att så fort vi ska fira något, belöna oss, trösta oss eller är trötta så hjälper det att sätta i sig något sött. Det som händer då är att vi därmed ställer in hjärnans banor på att stimuleras av ett ämne, vilket inte bara kan leda till sockerberoende utan även framtida beroenden av tex alkohol. Ett beroende har tendenser till att skapa nya beroenden och därför är det en väldigt farlig värld vi lever i. Socker finns tillgängligt nästan överallt och det finns i den mesta maten. Det är inte bara godis som kan leda till sockerberoende, utan socker finns gömt i allt från färdiggjorda köttbullar till kryddblandningar. För att inte tala om pasta och bröd! Ifall man är sockerberoende är det lika svårt att klara sig utan socker som det är för en alkoholist att klara sig utan alkohol - och en enda droppe kan göra att man faller dit igen! Därför är det viktigt att ta bort ALLT som innehåller socker för att man ska ta sig ut ur beroendet.


Mina tips till dig som är beroende:
* Ät så rena råvaror som möjligt (grönsaker, ägg, m.m), helt enkelt råvaror som inte ens behöver någon innehållsförteckning.
* Köp ALDRIG färdiglagad mat. Otroliga sockerfällor! Det gäller såväl Billys panpizza som en matlåda från Viktväktarna.
* Sök hjälp för ditt beroende! Berätta för dina medmänniskor om det så att de kan stötta dig. Du kan även kontaka mig ([email protected]) så skickar jag dig vidare för experthjälp!

Mina tips till dig som misstänker att din vän är beroende:
* Tvinga ALDRIG i någon godis eller liknande.  ("Du är ju så smal, du kan ju äta godis"). Vem vet? Din vän kanske har ett beroende som han/hon inte vågar berätta om. Skulle du tvinga i en alkoholist alkohol? Förmodligen inte.
* Stötta och visa att du finns där.
* Acceptera att alla människor är olika.
* Förstå att de allra flesta som är överviktiga har problem med detta och inse att det inte är deras fel och att det inte har ett dugg att göra med "dålig karaktär" eller diciplin.
* För dig kanske det är självklart att "bara ta en", men vissa kan inte sluta när de väl börjat äta godis, chips, kakor, m.m. och kan rensa ett helt skafferi för att sedan få ångest. Säg aldrig till någon som inte vill ha att "bara ta en". Det kan finnas anledningar till varför din vän väljer att avstå helt!


Kommentarer
Postat av: Evelina

JAg är sååå sockerberoende!

2011-07-27 @ 11:35:43
URL: http://silverninas.se
Postat av: LIIV - vanlig men unik

Håller med, man har inte riktigt tid att läsa andra böcker när man studerar... enda böckerna man "får" läsa är ju studentlitteraturen

2011-07-27 @ 13:56:52
URL: http://liivahliin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0