Fitnessfestivalen

Nu är det bestämt! Vi far till Fitnessfestivalen i Gbg i december! Åååh, vad jag längtar! Har velat fara länge, men det har liksom inte blivit av. Men nu så! Jag och Linus och eventuellt svärfar blir det som far. Har försökt övertala Linus nu i några veckor och idag sa han:

"Om jag får äta precis vad jag vill i vilka mängder jag vill så kan vi fara på fitnessfestivalen!".

Hehe, bra deal. Även om han dietar så kan han ju få frossa loss ibland.
Och jag som bulkar kan ju äta precis vad som helst (även om jag försöker gå upp i vikt på bra mat huvudsakligen). Nu har vi varit iväg å köpt en påse chips och en påse ostbågar och ska söndagsmysa med det. Och så far vi till Göteborg i december.
Hehe, gött!


Gyyyym

Nu har vi varit på gymmet och kört slut på oss! Benböj, bänkpress, rodd, armhävningar och latsdrag har det blivit. Jag kastade på lite mer vikter i benböjen, vilket funkade rätt bra ändå. Över förväntan! Sedan bänkade jag 5 reps på 50 kilo, vilket också kändes helt okej. Jag har ju iaf ökat liiite sedan jag började träna bänk. För fyra veckor sedan, haha. Så jag räknar med att snart orka ännu mer. Typ kroppsvikten. Skulle vara nice.

Latsdragen var väl det ändå som inte gick helt 100 idag. Vi körde både breda med stång och smala med v-handtag. Men där fick jag minska vikterna. Tror dock att det berodde mycket på att jag la till 5 kilo till rodden och var helslut i ryggen redan.



Sunday!

Det blev senare än planerat igår. Somnade kanske kring tre. Skönt då att ha bestämt sig för sovmorgon. Vid halv elva vaknade jag, haha. Vi har varit ute på morgonpromenad och inte förräns nu har vi satt oss ner för att äta frukost.

 Planerna för dagen är att fara å fira Victor, sedan fotboll och ikväll blir det träning. Jag undrar hur benböjen kommer att gå? Har fortfarande träningsvärk i benen.. Men det brukar liksom lösa sig bara man kommer igång!



Träningssugen

Jag sitter här och är träningssugen. Haha, vilodagar kan vara jobbiga ibland ;) Men väldigt viktigt! Jag har träningsvärk lite överallt. Mest i benen och ländryggen. Det har med andra ord varit jobbigt att stå och gå hela dagen på jobbet idag. Är ju liksom inte van vid det när jag mest sitter och pluggar om dagarna. Dessutom fick jag jobba lite övertid eftersom vi inte var klara klockan sju. Men nu är jag hemma igen!

Imorgon är jag ledig och jag längtar efter morgondagens gympass. Kommer att bli grymt! Och så ska jag ta lite sovmorgon också. Inte ställa något larm utan bara sova så länge det går. Hur skönt och välbehövligt är inte det liksom? :)


Godmorgon!

Halv åtta slog jag upp mina blå och klev upp ur sängen. Faktiskt ovanligt pigg och utvilad. Skönt! Det blev en morgonpromenad i hyfsat snabbt tempo i 40 minuter ute i morgonsolen. Sedan har jag sprungit omkring och sökt efter kläder. Haha, här har ni en tjej som praktiskt taget bor i träningskläder och mjukisbyxor. Har inte uppdaterat "vanliga" garderoben på evigheter. Nu har jag i alla fall slängt på mig något, fixat frukost och äntligen satt mig ner.

Idag väntar jobb 10-19. Sedan får vi se vad vi hittar på ikväll. Vi har inga planer än, men eftersom det är lördagkväll så lär det ju dyka upp något. Något som är säkrt är i alla fall att det inte blir någon träning idag. Totalvila från träningen, vilket innebär att vi eventuellt tar en till promenad senare, men thats it. Vila och återhämtning behövs för att växa! :)


Wow

Jag for till gymmet strax före åtta i tron om att få vara all by myself där och härja fram fritt bland vikterna. Men icke! Måste säga att jag blev riktigt förvånad när jag såg att det var massa bilar på parkeringen. Det var längesen det var så mycket folk på gymmet som ikväll. Jag antar att fler for dit nu för att det är en bra tid om man vill slippa trängas, haha. Kul att se att fler än vi skippar Piteå dansar och ler (eller Piteå super och spyr, som det också kallas) för att fara å träna istället. Bra jobbat! :)

Mitt pass gick hyfsat jättebra faktiskt, haha. Jag började med bensparken där jag än en gång körde drygt 100 kilo, vilket kändes fruktansvärt bra. Idag la jag dessutom till ännu mer vikter och kirrade PB. Guud vad mina benmuskler växer alltså! Som ogräs, haha. Men det är ju det som är meningen! Börjar få riktigt härliga lår nu, mest framsida, synd bara att de är så fruktansvärt fula på grund av x antal sönderklösta myggbett (Oooopsi!).

Efter mina PB-set i bensparken blev det marklyft och den vikt som jag orkade 3-4 reps på för två veckor sedan kändes lekande lätt. När jag klarade 10 reps blev jag grymt glad och stolt över mig själv och ökade med 5 kilo på varje sida. Fixade som bäst 6 reps på nya vikten. PB där med! Hur grymt är det inte med två solklara PBn på ett pass? Love it!

Styrkan var det med andra ord inget fel på idag! Forsatte leka lite med hantlar, stänger och kablar och hela passet gick superbra. Jag är jättenöjd! Blir bra med en vilodag imorgon så att kroppen får växa till sig :)



Vad händer nu då? Jaa, jag ska helt enkelt försöka mig på en hellugn kväll. Lutar åt att fara iväg å köpa lite caaandy. Sedan bara ta det lugnt i soffan. Jag lär bli rastlös efter tio minuter, men jag ska göra mitt bästa. Sedan ska jag försöka komma i säng tidigt. Morgonpromenad står på schemat innan jag börjar jobba imorgon. Men det blir ändå sovmorgon eftersom jag jobbar 10-19. Gött!


Det här med alkohol

I helgen är det PDOL, men vi orkar inte fara dit. Jag funderar över en sak.. Det här med alkohol. Det är liksom det "normala" bland alla i min ålder att man ska dricka varenda helg och man är tråkig om man inte dricker. Jag har druckit alkohol 3 gånger under det här året och då är det inga större mängder heller, utan precis lagom. När jag dricker gör jag det för att det är gott med tex en öl till maten. Jag förstår inte varför man ska hälla i sig en massa om man inte tycker är gott bara för att bli full och må piss dagen efter. Är det värt det?

 Men det allra värsta är att jag har "vänner" som klagar på att jag dricker för lite och det är liksom fel på mig som inte anser det vara nödvändigt med alkohol. De själva dricker i princip varje helg. Frågan är ju då vilka det egentligen är fel på? De som klarar sig utan alkohol eller de som behöver alkohol för att kunna ha roligt? En liten tankeställare bara! Man måste ju få välja själv. Folk har lätt för att klaga på de som inte gör som de själva. Ofta handlar det om dåligt samvete för att man själv dricker "för mycket" när man klagar på de som dricker mer sällan. Jag är inte nykterist, men jag tycker inte att det är kul speciellt ofta. Det är mitt val. Jag gör det jag mår bra av. Om jag vill dricka någon öl till maten så gör jag det för att jag vill, inte för att någon annan tycker att man ska göra det.  

Så till alla er som väljer att inte dricka eller som inte vill dricka så ofta, men känner pressen från era "vänner" - stå på er!



Home!

Har haft en superbra dag på jobbet! För er som inte vet så jobbar jag som kökspersonal (mattant) på en lägergård och har gjort det i typ sju år. Dock är det bara några dagar varje sommar, när det är läger där. Men det är verkligen ett superroligt jobb med trevliga arbetskamrater. Jag hade lätt kunnat göra det gratis, så lönen är liksom bara en bonus.

Ikväll blir det en lugn kväll. Behöver det! I onsdags var vi ju i Luleå hela kvällen och igår var vi hos Morgan och Sara. Imorgon lär det också bli något, så ikväll får jag chansen att ladda batterierna inför morgondagens jobb. Ett gympass ska jag också hinna med, men det är de enda planerna jag har för denna fredagskväll. Gött!




Jobb!

Godmorgon! Klockan sju vaknade jag och startade dagen med en kvarts promenad. Orkade liksom inte vända tillbaka dygnet alltför mycket bara för att hinna promenera. No no. Nu ska jag sätta i mig frukosten och sedan bär det av mot jobbet. Halv nio till sex tror jag att jag jobbar idag.. Inte full koll på när jag slutar, men där omkring. Ikväll blir det alltså ett gympass. All alone. Linus börjar jobba fyra och jobbar dygn så vi hinner inte ses idag, förutom de korta minuterna då vi hälsar på varandra på våra jobb, haha.




10 löpare eller 3 bodybuilders

Jag fick hem ett reklamblad från GG där det bland annat fanns recept. Ett recept med kycklingspett var anpassat för 10 personer. Inom parantes stod det: "För 10 löpare eller 3 bodybuilders". Haha, love it! Ett sant bevis på att man måste äta mycket om man bygger muskler! :)



Svar på frågorna






Heheh, jag har en liten annorlunda fråga. Hur stora är dina armar i omkrets? Runt biceps? :D

Haha, jag hade aldrig mätt tidigare. Men för din skull sprang jag runt som en tok här och sökte efter ett måttband. 32 cm är jag uppe i, och större ska dom bli!



Hur mycket tar du i bänk??
Jag är pinsamt svag i bänk alltså. Men det beror ju på att jag aldrig tränar det förutom i Älvsbyn. Jag har klarat några reps på 50 kg, så jag maxar väl strax över det. Definitionen på vältränad är tydligen när man tar sin egen kroppsvikt x 10 reps, så det är väl målet då. Och det kommer jag att nå. Bara jag börjar träna bänk oftare, haha.


Äter du alltid nyttigt och hälsosamt??? :P
Nej nej nej. Jag är långt ifrån nyttig jämt. Jag äter hur mycket onyttigt som helst, haha. Ni skulle ha sett en vecka i mitt liv ;) Men min kropp mår helt klart bäst när jag äter mer hälsosamt. Av snabba kalorier (typ pasta och bröd) blir man snabbt pigg, men sedan direkt seg igen. När jag äter bra blir den kurvan betydligt jämnare och ni får en gladare och piggare Emma! Men jag älskar mat, fika, godis.. Jag allt ätbart helt enkelt! Och jag tycker att man ska äta allt, men inte alltid. Jag har inga förbud eller regler utan äter det jag är sugen på, oavsett om det är nyttigt eller inte. Det är faktiskt riktigt bra för mig att äta lite onyttigt då och då eftersom det är fruktansvärt svårt för mig att gå upp i vikt annars, vilket jag måste göra nu när jag bulkar. Att ligga 500 kcal plus varje dag är jättesvårt när jag även i vanliga fall äter som en tok eftersom jag har en hög förbränning. Så lite godis skadar inte ;)





Jag har en fråga :) Hur många läsare har du varje dag? Anser du att du är en
känd bloggare? :)
Nej, jag är inte en känd bloggare. Jag anser att man kan räkna sig som känd om man har över 10 000 besökare dagligen, men jag är bara på tresiffrigt antal. Mitt mål är att inte att bli någon jättestor bloggare. Det skulle självklart vara kul att ha över 1000 besökare, för den gränsen har jag faktiskt aldrig nått hittills. Men hur många som läser har ingen större betydelse, huvudsaken är att jag kan nå ut till folk och inspirera och motivera till en hälsosammare livsstil :)


Hmm, självklart ska vi ju hitta på någon fråga. Vad gör du om 10 år? :-)
På 10 år har vi nog hunnit flytta tillbaka till Norrbotten. Linus har siktat in sig på ett hus i Korsträsk, men jag tror inte att det finns speciellt mycket jobb för kulturgeografer där, så vi hamnar väl kanske i Luleå eller nåt. Jag hoppas att jag även har hunnit gå en PT-utbildning då också. Sedan är vi väl gifta, har 1-2 barn, ett par hundar och några fler katter. Fullt hus ska det vara! ;)
Visst e du och din pojkvän förlovade?? När ska ni gifta er? :>
Japp! Vi förlovade oss 7 maj i år, vilket känns huuuur bra som helst! Till skillnad från alla fjortisförlovningar där tonåringar förlovar sig utan att ens ha planer på att gifta sig så kan jag lova er att det blir bröllop! Dock kommer det att få vänta ett tag eftersom vi inte har de ekonomiska förutsättningarna för det nu när båda lever på studielån. Vi behöver inte ha något stort bröllop, men vill ändå kunna bjuda alla nära och kära. När vi pluggat klart och börjat jobba kan vi börja spara pengar till det :)


Fin blogg! Hur trivs du i Umeå? Jag har sökt skola där till våren och det vore roligt med lite information om studentlivet och hur det är. Jag har hört talats om ett stort häftigt gym där, har du testat på det? Ha en bra dag och var gärna med i dagens blogg! Kram
Tack! Jag trivs superbra i Umeå! Det är en helt underbar stad. Univeristet är superfint, men jag måste säga att det var en rätt stor omställning för mig att komma dit. Det är nästan 40 000 studenter som läser där och i byn jag kommer ifrån bor det endast 8000 sammanlagt. Men jag gillar det! Studentlivet är superkul! Det blir mycket mer pluggande än på gymnasienivå, men eftersom man läser sådant som man tycker är intressant så funkar det oftast rätt bra ändå!
 
Jag antar att du menar IKSU? Nordens största gym har jag hört. Det är där jag tränar och kämpa på om dagarna och jag tycker att det är superbra! De har flera styrketränings- och konditionsrum och så många gruppsalar att man lätt går vilse. Det finns massor av pass ifall man är intresserad av sånt och det finns även stort utbud av fria vikter och maskiner ifall man tycker bättre om att träna själv. Sedan finns en restaurang där de serverar lunch varje dag, samt en kiosk där de säljer bland annat frukt och proteinbars. Jag gillar det! Skulle kunna hänga där hela dagarna om jag inte hade så mycket annat att göra. Hör av dig om du börjar träna där så kan i träna tillsammans någon gång! :)


Hur får man bort kärleks handtagen fortast?
Många önskar att det fanns mirakelkurer mot sånt, men tyvärr gör det ju inte det. Det som gäller är helt enkelt att göra av med mer energi är du äter. Du måste alltså ligga på kaloriminus. Mer konditionsträning och bra kosthållning är lösningen. Sedan är det ju också olika varifrån kroppen väljer att ta fettet ifrån. Vissa samlar på sig mer kring magen, vissa kring låren. Det sista "överflödiga" fettet är ofta svårt att få bort. Det skulle vara gode nice om man kunde bestämma var på kroppen man vill ha fett och var man inte vill ha det, men så lätt är det inte. Det som gäller är helt enkelt hårt arbete! Lycka till!


jag tränar 4 ggr i veckan, men ser ändå inget resultat? vad ska jag göra för att gå ner i vikt?
Det är lite svårt för mig att säga när jag inte vet vad du tränar och hur intensivt. Men jag ska försöka hjälpa! Tänk över dina tränings- och kostvanor. Har du tränat samma sak flera veckor? Kanske dags för en förändring? En tumregel brukar vara att alltid byta program efter ca 6 veckor eftersom kroppen vänjer sig. Den träningen du kör bör vara både styrketräning och kondition. Gärna morgonpromenader också, ifall du har tid med det! När det gäller maten brukar jag föreslå så rena råvaror som möjligt. För viktnedgång ska du självklart skippa skräpmat, godis, m.m. Sedan gäller det att äta mer proteiner och mindre kolhydrater, vilket är en metod som funkar för de jag hjälpt tidigare (bland annat pojkvännen som gått ner 22 kg). Ifall du gör allt du kan och ändå inte går ner i vikt kanske det helt enkelt är så att du inte behöver gå ner något? Kroppen har en "trivselvikt" och därifrån är det ofta svårt att gå både upp och ner. Du kanske helt enkelt behöver det fettet du har på kroppen? Ifall du vill ha ett mer utförligt svar måste jag få veta mer om dig, dina vanor och dina förutsättning. Mejla: [email protected]


Jag anser att jag själv bör gymma, längesedan man la ner fotbollskarriären ;> Men hur kommer man igång? Har inte nog med motivation att hålla samma takt efter c.a 2 veckor..?!
Mitt tips är att du börjar försiktigt. Börja med att köra tex två pass i veckan. Efter ett tag blir det en rutin att gå i gymmet. Utöka när du känner att du är redo för det. Du kan tex börja med att köra två helkroppspass varje vecka där du får in någon övning för varje muskelgrupp. Sedan kan du splitta kroppen i två delar, tex överkropp/underkropp. Men ett vanligt misstag är att gå ut för hårt från början. Det funkar ofta ett par veckor, men sedan tappar man lätt motivationen, precis som du säger. Förutom att trappa upp långsamt är det såklart motivationshöjande ifall du har en PT eller bara någon vän som du kan träna med. Fördelen med det är att man inte bara sviker sig själv om man lägger av, utan även vännen. Men se till att din vän har samma mål som dig och att ni är på någorlunda samma nivå. Vill du har förslag på träningsprogram? Mejla: [email protected]




Slutkörd

Oh. My. God.

Kom precis hem från gymmet där jag har kämpat och slitit.
Eftersom jag och Linus inte kommer att köra morgondagens pass tillsammans (jobbar heeelt olika tider) så körde vi lite extra idag. Det som vi behöver passning i helt enkelt. Så det blev benböj, bänkpress, skivstångsrodd, axelpress (dessa övningar körs 5x5 - TUNGT!), chins, smala latsdrag och sidolyft.

Imorgon lägger vi istället till ett par bic och tric övningar samt lite mer mage. Blir nog superduper bra tror jag! Nu ska jag duscha, plugga och kladda in lite hårfärg i håret. Sedan sätter jag mig och sammanställer alla era frågor :)


Gårdagen

Tack sötisar för alla frågor ni ställde igår! Och ja, jag kommer att svara även på de frågor som hamnat i nåt helt annat kommentarsfält här på bloggen, haha. Men det tar vi i eftermiddag. Har nämligen superfullt schema nu, men eftermiddagen blir lugn. Då är det bara plugg som gäller.

Idag börjar vi om på byggarträningen. Även om det var pass 1 som vi körde i tisdags så blir det samma pass igen. Blev ju så konstigt där, så det får bli samma pass två tillfällen i sträck. Men eftersom vi hade en vilodag igår så ska det no funka bra :) Igår blev det förresten 15 set mage, men vi orkade inte fara ut å springa eftersom det var så fruktansvärt varmt. och sen när vi kom hem var väl klockan kring ett och då var det bara att hoppa i säng för att få sin skönhetssömn! Men det spelar ingen roll att vi missade det. Det var ju bara för skojs skull och som komplettering som vi skulle göra det så :)


Frågestund!


Gooooodmorgon!

Igår träffade vi några gymnasievänner i Lomtjärn. Spelade kubb, surrade och lekte lite i lekparken. Synd bara att vi hade så otur med vädret. Åska är väl inte del optimala att vara ute i, men det var rätt mysigt ändå :)

Imorse stod larmet på åtta. Lagom tid att gå upp tyckte jag. Det tyckte inte Linus, så vi snoozade en hel timme, haha. Nio gick jag upp men Linus sov vidare. Jag fick gå min morgonpromenad själv idag och Linus är ute och går nu.

Idag har vi vilodag från styrketräningen. Alltså vårat schema har blivit helt fucked up av den där extra vilodagen i söndags, men vi börjar om som vanligt imorgon så att allt hamnar i rätt ordning. Men idag blir det nog lite löpning iaf. Kanske far till Åsens eljusspår och joggar runt typ 3 varv eller nåt sånt. Sedan funderar vi på lite magträning också. Blev lite taggad på det eftersom jag fick så pass mycket träningsvärk efter förra magpasset. Älskar träningsvärk i magen ju ;)

Ikväll drar vi till Luleå. Älsklingen bjuder mig på thaimat och bio ikväll och innan de ska vi hinna ut på stan ett tag och spana in utbudet.



Random bild. Älsklingen lär lillasyster att spela gitarr för ett par veckor sedan.


Sockerberoende

Kommer ni ihåg att jag lånade en bok om sockerberoende för ett par månader sedan för att kunna skriva lite om det här. Well, jag är seg på att läsa böcker som inte är kurslitteratur. Finns så sällan tid över till sånt. Men nu närmar jag mig slutet och tänkte berätta lite om sockerberoende för er.

Människor reagerar olika på olika stimuli. En del kan aldrig tacka nej till efterrätter, godis eller alkohol. Detta kan bero på att man är extra känslig för socker. Detta är ofta ett problem för överviktiga och jojobantare. Deras kroppar skriker efter söt och fettbildande mat och orsaken till det är att de reagerar helt annorlunda än andra på den sortens mat. Den ger inte bara mättnad, utan också ett psykiskt välbefinnande, den så kallade sockerkicken.

Att dessa inte kan tacka nej till sötsaker har ingenting med dålig karaktär att göra. Suget handlar helt enkelt om hjärnans kemi, så som för lite serotonin och betaendorfin. För de som är känsliga för socker är det vanligt med humörsvängningar. Snabbt upp i topp och sedan lika snabbt utför igen. Detta leder till irritation, nedstämdhet och dåligt självförtroende och blir snabbt till en ond cirkel. Eftersom sockersuget handlar om ett kemiskt beroende (precis som alkohol) krävs det till slut större och större mängder för att kroppen ska bli nöjd.

Forskare i USA tror att ungefär 75% av oss människor i våra gener har något som gör att vi reagerar extra starkt på det höga sockerinnehållet i vår tids mat. Ungefär en fjärdedel av dessa har väldigt lätt för att bli sockerberoende. Ett beroende har ofta sin grund i både arv och miljö. Vi lär oss tidigt att så fort vi ska fira något, belöna oss, trösta oss eller är trötta så hjälper det att sätta i sig något sött. Det som händer då är att vi därmed ställer in hjärnans banor på att stimuleras av ett ämne, vilket inte bara kan leda till sockerberoende utan även framtida beroenden av tex alkohol. Ett beroende har tendenser till att skapa nya beroenden och därför är det en väldigt farlig värld vi lever i. Socker finns tillgängligt nästan överallt och det finns i den mesta maten. Det är inte bara godis som kan leda till sockerberoende, utan socker finns gömt i allt från färdiggjorda köttbullar till kryddblandningar. För att inte tala om pasta och bröd! Ifall man är sockerberoende är det lika svårt att klara sig utan socker som det är för en alkoholist att klara sig utan alkohol - och en enda droppe kan göra att man faller dit igen! Därför är det viktigt att ta bort ALLT som innehåller socker för att man ska ta sig ut ur beroendet.


Mina tips till dig som är beroende:
* Ät så rena råvaror som möjligt (grönsaker, ägg, m.m), helt enkelt råvaror som inte ens behöver någon innehållsförteckning.
* Köp ALDRIG färdiglagad mat. Otroliga sockerfällor! Det gäller såväl Billys panpizza som en matlåda från Viktväktarna.
* Sök hjälp för ditt beroende! Berätta för dina medmänniskor om det så att de kan stötta dig. Du kan även kontaka mig ([email protected]) så skickar jag dig vidare för experthjälp!

Mina tips till dig som misstänker att din vän är beroende:
* Tvinga ALDRIG i någon godis eller liknande.  ("Du är ju så smal, du kan ju äta godis"). Vem vet? Din vän kanske har ett beroende som han/hon inte vågar berätta om. Skulle du tvinga i en alkoholist alkohol? Förmodligen inte.
* Stötta och visa att du finns där.
* Acceptera att alla människor är olika.
* Förstå att de allra flesta som är överviktiga har problem med detta och inse att det inte är deras fel och att det inte har ett dugg att göra med "dålig karaktär" eller diciplin.
* För dig kanske det är självklart att "bara ta en", men vissa kan inte sluta när de väl börjat äta godis, chips, kakor, m.m. och kan rensa ett helt skafferi för att sedan få ångest. Säg aldrig till någon som inte vill ha att "bara ta en". Det kan finnas anledningar till varför din vän väljer att avstå helt!


Pass nr 1 - Done!

Kom precis hem från ett kort men härligt kardiopass. 15 minuters stakning och 15 minuters crosstrainer blev det. Rätt lagom, om man nu ska vara typisk svensk, haha. Men efter dessa 30 minuter var jag helt genomblöt i svett. Svårt att hitta en torr fläck på mitt linne, så man kan ju säga att jag kämpade på rätt så bra. Riktigt skönt var det då! Jag kände att jag fick energi till att plugga ett par timmar till innan jag hämtar honey från jobbet och vi beger oss till gymmet igen för dagens ordinarie pass. Gött!



Off to the gym

Efter att ha pluggat i drygt en timme är jag superless. Orkar inte en sekund till. Drar iväg till gymmet en sväng istället och kör lite kardio. Bara en halvtimme eller så. Är fruktansvärt sugen på stakmaskinen och crosstraniern nämligen. Bara att ta tillfället i akt och bege sig medan suget finns dårå :)


I'm walking in the rain




Imorse vaknade jag klockan åtta och tio över tog jag mig upp ur sängen och ut på morgonpromenix. När jag kommit en bit började det regna allt mer, så då vände jag. Men innan dess var det perfekt promenadväder. Det kändes till och med lite höstigt.

Nu sitter jag här med frukosten väntande. Kesellablandning, äggmacka, kiwi och kanelkaffe. Supergott! Efter frukosten ska jag försöka plugga lite, vilket jag varit alldeles för dålig på den senaste tiden. Sedan blir det kanske ett kardiopass at las gym.



Längtar

Guuud vilken hemlängtan jag har idag. Jag har inte varit hemma på en månad nu och har två veckor kvar i Älvsbyn innan jag far hem till Umeå igen. Saknar min lägenhet och mina fina Umeåvänner. Saknar IKSU, universitetet, stan. Allt. Jobbigt!

Och så längtar jag efter Linus också. Gubben är å jobbar dygn nu igen. Jag hatar att sova själv, men det är väl något som man får vänja sig vid eftersom hans jobb innebär såna tider. Men det är jobbigt att vara utan honom, för jag vill ha honom hos mig varenda sekund. Vi är som nykära trots att vi snart firar tre år tillsammans. Galet! :)


Bulka

Jag har inte skrivit speciellt mycket här på bloggen om vad det innebär att bulka, även om jag har gjort det i några månader nu. Bulka är när man äter mer än man förbrukar för att bygga muskler, men samtidigt lägger man oundvikligen på sig lite fett och vätska.

Det är första gången jag bulkar, vilket innebär en del skillnader motför om man bulkat många gånger tidigare. André (svärfar, PT) hjälper mig och berättar vad jag bör ligga på osv, vilket känns riktigt bra. Det är bra att ta hjälp av någon som har koll på läget! Som nybörjare (mindre än 5 år inom byggarbranchen brukar räknas som nybörjare) kan man gå upp 2 kg per månad när man bulkar, eftersom man bygger mycket muskler då. Sedan när man gjort detta några gånger är det rimligt att ligga på +1kg per månad. Annars lägger man lätt på sig onödigt fett som sedan måste deffas bort.

Jag har bulkat sedan april och har faktiskt lyckats öka en del i vikt, vilket jag alltid haft svårt med tidigare. Jag kan äta hur mycket som helst, men det händer aldrig något med kroppen, haha. Men nu har jag lyckats. Två kilo i månaden har dock varit omöjligt, för trots att jag äter hela tiden och ALDRIG väntar så länge mellan måltiderna att jag ens hinner bli hungrig så händer det inte så mycket.

Jag har märkt nu under min bulkperiod att jag lägger på mig mer muskler, vilket känns superkul. Man måste ligga på kaloriöverskott för att bygga muskler, annars bryter man bara ner kroppen. Jag har även lagt på mig mer vätska och fett, men jag har aldrig känt mig i bättre form än vad jag är nu, just för att muskelmassan har ökat och jag har blivit starkare.

Min bulkperiod kommer att vara ganska länge och jag har som mål att nå 67-68 kg. Nånstans där vill jag hamna innan jag är klar, vilket då innebär en viktuppgång på 10 kg. Till våren hoppas jag ha nått det och då väntar en deffperiod som jag planerar att börja 1 februari. Vad det innebär kan jag skriva mer om då.




Grymt pass!

Jag har bestämt mig för att byta ut frontböjen helt och hållet mot benspark i maskin. Detta för att det gör ont att köra frontböj. Jag måste ha så pass låga vikter för att det gör ont att ha stången liggandes på axlarna, vilket gör att jag inte kan ta ut mig helt och benen får inte så mycket träning som de behöver. Så idag började vi med benspark istället!

I bensparken testade jag att maxa. Drygt 100 kg fixade jag! Vet inte exakt vad jag var på eftersom jag la till nå småvikter. Ska räkna ut nästa gång. Men alltså. 100 kg i benspark är inte så tokigt!

Efter bensparken blev det axelpress med hantlar och de som jag brukar köra fem reps med bara flög upp och jag fixade 10 stycken. Vad hände där liksom? Tog de tyngre hantlarna (+ 2,5 kg alltså) och körde femmor med dem istället. Gött! Sedan la jag till 10 kg i marklyften också. Fixade femmor i två set innan jag sänkte till gamla vikten eftersom det blev för tungt. Körde sjuor på gamla vikten istället. Grymt kul att det går framåt måste jag säga!

Resten av passet flöt också på bra och jag var helt slut efteråt. Har inte ens orkat duscha än. Har bara legat i soffan och läst lite Body. Inpiration my friends! ;)



Old pic!


Äntligen sömn!

Igår gick jag omkring som en zombie hela dagen efter att endast sovit 2-3 timmar. Kvällen tillbringades i sängen då vi hade Solsidan-maraton. Vid tio stängde vi av och surrade ett tag innan vi somnade och idag vaknade vi elva. Drygt 12 timmars sömn. Haha. Kommer inte ihåg senast jag sov så länge. Var nog när jag hade influensa i vintras.. Men skönt var det! Jag känner mig äntligen som en människa igen ;) Det firas med ett stenhårt träningspass idag. Kanske två pass till och med? We'll see! :)


Oplanerad vilodag

Tjoohoo! Vi hade superroligt igårkväll! Vi var i Piteå och såg svärfars band spela och dom var verkligen superduktiga! Nog förstår jag att de har varit kända när de spelade "på riktigt" :) Enda nackdelen med kvällen var väl att det blev väldigt sent. Vi sov i Piteå och senaste gången jag kollade på klockan innan jag somnade var den 05.30. Inte okej, haha. Speciellt inte när vi blev tvugna att vakna halv nio för att hinna gå till svärfar och hämta bilen så att Linus kunde fara från Älvsbyn till Boden klockan tio.

Sååå. Tre timmars sömn. Kan meddela att jag inte lyckats sova något nu under dagen, utan jag har bara legat i soffan. Fruktansvärt olikt mig, men jag är helt slutkörd. På grund av detta tar jag en extra vilodag idag. Det är ingen idé att träna när man har sovit så här lite och är så här trött. jag vill kunna ge 150% på varenda träningspass, så vi sparar det till imorgon.

Nu ska jag slappa vidare tills älsklingen kommer hem. Klockan sju blir det middag hos mina föräldrar och sen hem å sova, vilket jag längtr otroligt mycket efter.



Benböj

Eftersom jag orkade 6 reps på benböjen la jag till en femma på varje sida. 10 kg plus alltså. och jag fixade det! Sista 2 repsen var väl inte riktigt 90 grader, men nästan.

Nu: duscha. Strax: Piteå!


Tips: Gör INTE så här!


Beroendeframkallande


Som ett barn på tivoli

Vi tänkte ta ett morgonpass på gymmet, men lyckades försova oss. Jag stannar hemma från Boden idag för att plugga och så får vi se ifall Linus kommer hem en sväng mitt på dagen eller ifall vi hinner träna ikväll mellan Boden och Piteå. Stressigt? Japp. Men dagens höjdpunkt går inte att missa. Jag längtar ju som en galning efter att träna, speciellt nu efter en vilodag. Men vi får se hur allt hinns med! Jag kanske måste träna något själv och så kör vi dubbelpass imorgon. Det är nackdelen med det programmet vi går efter nu.. Det finns med så fruktansvärt tunga övningar som man ska köra astungt och därför är det omöjligt att vara själv på gymmet. Är man själv kan man ju inte pressa sig till failure i tex bänk. Men men.. Vi får se! Får komma på någon slags nödlösning ifall det inte blir något idag. Träna ett par muskelgrupper och lite kondition, typ. :)

Ni kanske tänker; "ett träningspass hit eller dit spelar väl ingen roll?". Me för mig är det annorlunda. Så fort ett pass är över längtar jag till nästa. Och nu när jag har haft en vilodag har jag ju längtat extra länge. För att ni som inte tränar ska förstå mig så kan vi ta en liten jämförelse.. Tänk er ett barn som är på semester och har sett fram emot att fara på tivoli och åka karuseller och surrat om det hur länge som helst. Sedan börjar det spöregna och det blir inget tivoli. Ser ni besvikelsen? Så är det för mig att inte får träna, för det är något som jag verkligen ser fram emot och längtar efter!


Vila, äta, växa!






Vilodag idag, vilket har tillbringats i Boden på marknad. Vila, äta, växa. På marknaden blev det två godisremmar, en hamburgare, jordgubbar, körsbär och en swebar. Och då tyckte jag att jag åt ovanligt lite. Japp, jag har en hög ämnesomsättning. Det är väl nackdelen med att träna hårt - man äter som en häst. Och när man ska bygga och måste ligga på energiöverskott är det inte superlätt kan jag lova. Jag äter nånting i princip hela tiden för att INTE gå ner i vikt, utan för att gå UPP i muskelmassa. Ifall jag följer med imorgon också så ska jag ta med mer mellanmål, så det så! :)


Dagens planer

Dagens morgonpromenad gick förbi Polarbröd där det luktade nybakat bröd. Jag blev faktiskt riktigt sugen. Wow. Jag som helst av allt äter knäckebröd i såp enkel form som möjligt (typ rågi) är sugen på mjukt bröd. Kanske får rota i frysen och se om jag hittar något. Otroligt hur mycket dofter kan påverka en alltså!

Idag har vi vilodag, vilket är både välbehövligt och välförtjänt. Guud vad jag är trött i kroppen nu. Träningsvärk i varenda muskel känns det som. Och för första gången på länge har jag träningsvärk i magen på grund av det där minipasset igår. Gött! Benen ska vi inte ens tala om. Och armarna, axlarna, ryggen..

Idag drar vi till Boden och blir där hela dagen på marknad. Blir trevligt! Har inte planer på att köpa något. Eller kanske en godisrem? Det är ju trots allt fredag :)



PB

Har nyss kommit hem från dagens andra pass. Jag var jätteirriterad hela passet igenom. Har liksom vant mig vid att vara i princip själv på gymmet, alternativt att det är några 25+ där som man kan surra lite med och som verkligen är på gymmet för att träna. Men nu var det smockat av tonårskillar som tog upp mer plats än de tränade. Såna där som skryter om hur mycket dom tar i bänk och ska vara bäst. Inte det bästa för mitt humör.

Men passet innehåll bra delar också! Jag har ju aldrig egentligen tränat marklyft seriöst förrän vi började med det här nya programmet. Men nu, mina vänner, nu går det framåt med stormsteg! Tänker inte avslöja vad jag tar eftersom jag är pinsamt svag i mark, haha. Men jag började på en vikt förra torsdagen och körde 3 reps. Nu har jag ökat 5 kilo och kör 5 reps på det. Det är ju rätt nice! Älskar när man går framåt så fort i "nya" övningar. Räknar med att öka snabbt i bänk också. Det har jag ju kanske kört tio gånger i mitt liv, sammanlagt. Inte mycket alltså. Men det är så svårt när jag inte har någon passare i Umeå. Ska börja köra det varenda gång jag är i Älvsbyn så får vi se om det blir mer ökningar där :)

Nu blir det kvällsmys med mannen min!


Bloggmejl fixad!




Nu har jag fixat en mejl som är till endast för er bloggläsare. Hit kan ni mejla om ni har frågor, förslag eller vad som helst! Jag ska försöka svara på ALLT så fort jag hinner. Det är bara att mejla på!




Japp, det blev ett minipass!

Jag låg på soffan och plinkade på en gitarr eftersom mitt huvud inte pallade mer plugg. Hela tiden sa jag: "Jag vill träääna!". Rastlös som få? Haha. Till slut sa Linus: "Men far iväg å träna då!", när han blev less på mitt tjatande.

Ett kort pass blev det. 15 minuter stakmaskin (vilket kändes rejält i latsen idag pga all träningsvärk) och så 15 set mage. Det blir lite olika magövningar. Crunches, situps, sneda crunches, plankan, båten.. En salig blandning helt enkelt! Nu är jag genast mycket piggare och gladare och mindre rastlös. Behövde sinte många minuter för att få mig på bättre humör alltså. Jag hade visserligen kunnat träna på ett bra tag till, men jag vill ha mycket energi kvar till ikväll då det ordinarie passet ska köras. Men vi tar dagens pass så sent som möjligt eftersom det blir så varmt i styrkeavdelningen på gymmet och värmen ute gör det knappast bättre!




Träningsvärk


Torsdag

Jag kom precis hem efter en mysig lunch med mina gymnasievänner Hanna och Cecilia. Superkul att träffa dem! Blir inte alls ofta nuförtiden när jag bor i Umeå. Vi åt en jättegod, nyttig paj och drack supergott smaksatt kaffe. Kul med lite matinspiration från andra träningsmänniskor! :)

Nu ska jag försöka plugga ett tag och sen funderar jag på att fara iväg och träna lite kardio och mage. Är nämligen väldigt sugen på det, vilket är ovanligt. Tycker ju att mage är det tråkigaste att träna, så man kanske ska passa på när suget kommer? Men samtidigt måste jag nog vila upp mig lite inför kvällens pass för jag är redan rätt slutlörd i kroppen. We'll see!


Gomorron!

Linus jobbar natt så jag har sovit all alone. Jobbigt, för det är mycket svårare att somna. Enda fördelen är väl att det är lättare att vakna eftersom man inte har någon att krama om morgnarna.

Idag när jag vaknade var jag ovanligt supertaggad på promenad! När jag väl var ute och promenerade blev jag sugen på att springa, men hade inte kläder på mig för det. Haha, tänk att jag har träningsvärk i olika delar av kroppen och ändå är så fruktansvärt sugen på att vara ännu mer aktiv? Well well, I like it!



Sugen


Bild: Google

Tror att jag ska fixa mig lite fruktsallad. Sååå gott!


Orättvist!

Efter gårdagens vilodag från styrketräningen var det dags att köra pass 1 idag igen. Benböj, bänkpress, rodd, chins, sidolyft och situps. Sedan la jag till lite kryssdrag i CC för baksida axlar, för att få pumpa ut det sista ur dem. Det gick riktigt bra idag! Trots att jag var supertrött i benen la jag till 5 kilo i benböjen och det funkade riktigt bra! Jag märker att mina lår växer, vilket gillas! Framförallt quadriceps har växt till sig nu, men hamstrings ligger lite efter. Mer fokus på dem efter att det här programmet är över då! :)

Jag tycker förresten att det är lite orättvist med styrketräning. Killar som knappt har tränat nåt är ju ändå starka, medan vi tjejer får kämpa hur mycket som helst! Efter att ha kört tungt i ett halvår nu så tycker jag att jag har blivit rätt stark, men Linus som inte styrketränat nånting är ju ändå uppe i samma vikter som mig. Han tar mer än mig i benövningar och han har grymt snygga benmuskler från alla år som hockeymålvakt. Men axlar, biceps och triceps ligger vi lika i trots att han inte tränat det. Grrr. Jag ska bli starkare!


Honey är redo för bänk i smithen. Go go go!


Trött i benen

Nu är kaffet och äggen på kokning, äpplena är skurna och vi är frukostsugna. Det behövs en rejäl frukost för att orka köra på så som vi ska göra idag men målning och träning. Idag är det pass 1 som ska köras igen, vilket kommer att bli spännande.. Framförallt benböjen.. Kan ju säga att det känns i benen att vi cyklade fem mil igår. Jag har inte träningsvärk, men musklerna är väldigt trötta.


Aktiv vila - Cyklat 5 mil

Idag står det vilodag på schemat, men det har minst sagt blivit en aktiv vilodag. Att ha vilodag behöver ju inte innebära att man ska ligga helt still i soffan. Not my style! Men vila från styrketräningen och göra annat.

Först cyklade vi fem mil - till och från stugan. Det gick riktigt bra från början men sista milen brände det ständigt i benen, haha. De fick kämpa ordentligt i alla uppförsbackar. Men det var väldigt skönt!

Sedan for vi direkt vidare till Mange och målade altanräcket. Inte lätt att måla när man har träningsvärk i axlarna kan jag lova. Och ländryggen värkte från marklyften igår. Men man ska inte klaga när det är självförvållat ;)

Sedan har vi gått därifrån och hem till mina föräldrar, vilket innebär en promenad på ca 45 minuter. Så mycket aktivt har det varit idag och nu är kroppen helt slutkörd. Det ska bli skönt att bara ta det lugnt ikväll. Kanske fara förbi morfar eller nåt, men ingen mer fysisk ansträngning, haha. Men trots att jag är så trött i kroppen längtar jag efter morgondagens gympass!




Hoppande kedja måste fixas efter vägen!



Den snyggaste mannen som finns! :)



Det blidde varmt och svettigt!




Framme! Firas med en banan!


Cykeldag

Hallå sötisar! Idag har vi vilodag eftersom vi har kört de två byggarpassen. Men det blir bara vila från styrketräningen. Vi har nämligen bestämt oss för att cykla upp till stugan idag, vilket är två och en halv mil enkelväg. Så 5 mils cykling blir det idag. Det ska bli roligt! Vi passar på att göra lite sånt nu när Linus är ledig. Hans nästa pass är inte förrän imorgon klockan fyra.


Tips för bra återhämtning



Efter ett hårt träningspass, som idag, är det superviktigt med snabb återhämtning. Fairing har dessa proteinbarer som är till för just återhämtningen. För ett tag sedan fick jag hem ett par såna här i smakerna Päron/vanilj och Kola. Supergoda båda två! Päron/vanilj-baren smakar som päronglass i fast form.


Innehåll per bar 58g.
Kcal 226
Protein 25,5g
Kolhydrater 23,2g
Fett 4,6g


Någonting som jag tycker är viktigt är att det är mycket proteiner. Det behövs efter ett träningspass! Sedan behövs såklart kolhydraterna också för snabb energi efter träningen! :) Detta är nog mina nya favoritbars! Godare än Swebars till och med!



Dagens pass


Så här blött och svettigt kan det bli ett vanligt styrkepass. Det ska vara hårt och kämpigt! ;)


Ser ni vad jag lyckades med? Fastnade i en skruv och resultatet av det blev ett stort hål i mitt linne :(


Förutom hålet i mitt linne hände det en annan kass grej. När jag körde axelpress med hantlar tänkte jag pressa mig till att göra en till repetition eftersom jag kände att jag hade kvar kraft. Men då fick jag någon upphakning eller nåt och det tog tvärstopp. Jag tappade hanteln i golvet och förstod inte riktigt vad som hände för det gick så snabbt. Körde ett par extra set bara för att kände att jag behövde ha en bra-känsla i övningen och inte bli avskräckt från att köra den, haha.

Resten av passet gick bra! Lite ökningar från förra gången. Efter att originalpasset var över körde jag ett tungt dropset i bensparken också, bara för att få ut det sista ur framsida lår (började ju passet med frontböj). Det var en vinglig tjej som gick ner för trappan sen ;)

Nu börjar Linus se lite uttråkad ut så jag ska pussa på honom ett tag. Ikväll blir det film med grönsaker och dipp! Vi gör dipp på vanlig hederlig lättfil för att skippa onödiga kalorier. Minst lika gott, enligt oss! :)


Bodybuilding

Idag är det dags för pass 2 i bodybuilding-programmet. På ett par timmar slutar Linus jobbet, så då sticker vi direkt till gymmet. Jag längtar och gruvar samtidigt, haha. De där marklyften gav ju mig en sån enorm träningsvärk sist. Men även om det är jobbigt att ha ont så älskar jag att ha träningsvärk. Det ska kännas att man har gjort något! Jag känner mig helt slö i kroppen när jag inte har träningsvärk någonstans, men det händer inte ofta ;) Idag är det boobsen, latsen och baksida lår som påminner mig att jag tränade dem igår.

Dagens pass kommer att se ut så här: Frontböj, militärpress, marklyft, skivstångscurls, tricepspress, armhävningar, situps. Kommer säkert gå bra! Jag känner mig bara så ovan vid att köra så få övningar för varje muskelgrupp. Det känns som att man inte hinner träna alla muskler tillräckligt mycket, men samtidigt så blir man ju helt slut i hela kroppen efter de här passen... Kanske funkar dårå? :)




Frontböj. Typ som vanliga benböj, men man har stången framför huvudet istället för bakom.


Skönhetssömn

Nu har jag fått mig min skönhetssömn! Hela 8 timmar har jag sovit, vilket kändes riktigt välbehövligt. Klockan nio skuttade jag upp ur sängen (eller njaa, skuttade? Jag tog mig upp iaf!) och gick ut på en morgonpromenad. En god frukost på det så blir det en perfekt start på veckan!

Idag väntar fysiologiplugg, träning (x2?) och mys med honey när han kommer hem. Men först frulle såklart!



Frukosten för ett par dagar sedan. Havregrynsgröt med päron och färska jordgubbar!
Idag lutar det mer åt kesella!


Lycka




Lycka är att vara småsugen på något gott och inse att man har kesella, funlight tropic, ananas och pumpakärnor!
Underbart gott!


Kvällspromenix!



Nu är jag för slut i huvudet för att plugga mer idag. Efter fem timmars sömn och en dag som inneburit ständig aktivitet är jag rätt trött. Beger mig istället ut på en kvällspromenad och besöker Linus på jobbet en stund. Skönt med lite frisk luft!

Har förresten träningsvärk i mina biceps idag. Hur nice är inte det? :)


Sånt vi sysslat med idag


Vi har varit uppe i stugan och bränt 7 stora högar med hö!


Jag kände mig snygg i Linus shorts, arbetshandskar och stövlar som var 4 storlekar för stora!
Jag krattade i ett par timmar. Rätt bra vardagsmotion minsann! Och blåsor i händerna får man..


Tummen upp för det!


Vi avslutade med att grilla!

Bra pass!

Kom precis hem från gymmet och väntar på att duschen ska bli ledig så jag passar på att kasta in ett inlägg här. Idag är det första gången vi testat det nya upplägget utan PT. Jag tror att det här kommer att leda till en ännu bättre grundstyrka, samt mer muskelmassa. Det är ju mest basövningar nu, så finslipet får vi ta tag i sen igen :)

Det vi skulle köra var benböj, bänkpress, rodd, chins, sidolyft och situps. Vi kunde följa det nästan fullt ut. Vi bytte ut chinsen mot latsdrag eftersom chinsräcket var upptaget. Där körde vi både breda med stång och smala med v-handtag. Vi körde på kroppsvikten för att få det lika tungt som chinsen, och det funkade ju bra! Men jag gillar egentligen chinsen bättre, så vi får köra hårt med dem under nästa pass då istället!

Trots att det bara är andra gången vi kör det här passet kände jag mig redan lite starkare, haha. Men det beror nog mest på att kroppen snabbt ställer om sig, så nu var den mer förberedd på vad som skulle komma. Nästa pass kommer nog att gå ännu bättre styrkemässigt!




Tidigt!

Halv sju vaknade vi idag. Känns supertidigt nu när jag har vant mig vid att sova till nio varje dag. Halv sju brukar ju vara min vanliga uppstigningstid annars, men har man semester så har man :)

Vi har hunnit vara ute på en kort promenad och nu sitter vi och äter frukost. Anledningen till att vi är uppe så tidigt är att vi ska till stugan och bränna hö och måste vara klara innan tolv. Linus börjar nämligen jobba klockan fyra igen och vi ska hinna träna och fira Charlie innan dess. Tajt om tid, men det ska nog gå!

Idag är det pass 1 som ska köras på gymmet. Det innebär benböj, bänkpress, rodd, chins, sidolyft och situps. Inga konstigheter där inte! :)



Träningspass nummer 2



Det här är en såndär stakmaskin som jag tränat kardio i idag! 


Strax ska jag hoppa i träningskläderna igen! Vi pratade om att sticka iväg och köra lite kardio när Linus slutar jobba kvart över fyra, men det beror lite på hur hans energi är nu efter att ha jobbat dygn och med en brännande träningsvärk i hela kroppen, haha. Men tanken är i alla fall att fara och köra en halvtimme eller nåt :) 


Bic/tric

Kom precis hem från gymmet där jag har tränat lite armar och 15 minuters kardio. Det blev ett kort pass. Både kardion och styrkan hanns med på lite mindre än en timme. Jag körde 5-8 reps idag och det brände rejält! Jag känner att mina triceps har börjat växa till sig lite. Sakta men säkert! De har liksom halkat efter lite, men nu tror jag att de är på gång! Härligt! :) Kardion kördes i stakmaskinen, vilket tar på gode bra när man är ovan! Mer än 15 minuter orkade jag inte idag, haha. Men det är superkul, så det blir nog ett återkommande inslag i några pass i framtiden!


Träningssugen

Igårkväll hade jag väldigt svårt för att sova. Det är alltid svårt att sova utan Linus, så jag hatar när man jobbar natt. Men men, bra med pengar så man får väl se det från den ljusa sidan :) När jag väl somnade drömde jag och styrketräning, haha. Träningssugen? Japp!

Klockan nio slog jag upp mina blå och begav mig ut på morgonpromenad. Drygt 45 minuter var jag ute och promenerade. Det var riktigt skönt idag! Känner dock att jag vill göra något mer än promenera idag, det är ju som inte riktig träning, haha. Igår blev det ju ´vilodag med bara två promenader, så idag ska jag fara till gymmet. Verkar dock inte som att vi kan börja köra nya upplägget än eftersom vi fortfarande har träningsvärk i de musklerna som i så fall skulle ha tränats idag.. Men lite armar ska jag nog kunna köra i alla fall! Och eventuellt nå kardio också. Blir gött! :)



Random träningsbild


Kvällspromenad

Jag har precis kommit hem från en härlig kvällspromenad. Jag packade faktiskt med träningskläder och tänkte att jag kanske skulle gå in en stund på gymmet och köra lite kardio, men kände när jag började gå att det skulle bli omöjligt. Varenda steg gjorde ju ont! Träningsvärken brukar ju komma efter ungefär ett dygn för mig, och nu har det gått ett dygn, haha. Plågsamt med underbart på samma gång!

Styrde istället stegen mot Linus jobb och hälsade på honom en stund. Sedan gick jag och köpte mig en godispåse. Fredag = godisdag! Har varit godissugen till och från nästan hela veckan, men nu när jag har godis är jag inte alls lika sugen längre. Haha, skumt det där! Men en myskväll i soffan väntar i alla fall, vilket känns väldigt skönt :) Är för trött idag för att orka vara social med någon.



Vilodag



Idag har André tvingat mig att ha vilodag. Fyy, så tråkigt! Dessutom jobbar Linus dygn, så jag är sugen på att fara iväg och köra lite medelintensiv kardio. Bara för att fördriva lite tid, haha. Men det kanske bara blir en långpromenad, cykling eller en inlinestur. Inget hårt och jobbigt, utan bara för att ha något roligt att göra ;) Vi får se ikväll!

Något som man ofta förtränger är att det är under vila som musklerna växer. När man tränar överbelastas musklerna och bryts ner. För att de ska kunna byggas upp och bli starkare så MÅSTE man vila. Men alltså.. Let's face it, det är tråkigt! Därför har jag kört på fem-splitt så att jag tränar 5 dagar i sträck, men varje muskelgrupp får vila i 6 dagar. Nu ser ju konceptet helt annorlunda ut och jag måste vila mer. Well well. Jag ger det nån månad så får vi se om det funkar, annars går jag tillbaka till det jag har kört, för det har ju funkat bra hittills. Men det nya kanske funkar bättre? Man får aldrig veta om man aldrig ger det en chans! :)

Jag tycker att det är värt att ta sig lite tid för att exprimentera med kroppen. Vilken sorts träning funkar bäst för just MIN kropp? Att byta koncept i ett par månader då och då för att se om det blir någon skillnad känns bra. Ifall jag bygger mindre än vanligt så har jag i alla fall testat och vet vad som INTE funkar. Eftersom det är livslångt projekt att forma kroppen så är ett par månader inte mycket alls. Let's give it a try!



Snygga träningskläder från Better Bodies

Jag anser att nya träningskläder är otroligt motivationshöjande! Med lite nya, fräscha kläder blir det betydligt roligare att gå till gymmet än om man går dit i pojkvännens t-shirt och ett par shorts som man haft i 5 år. Jag tycker själv att kläder från Better Bodies är snygga och har en bra kvalitét, så jag har därför tagit fram lite olika träningskläder för tjejer som ni kan beställa från Gymgrossisten! :)


















Träningsvärk?

Idag känner jag mig öm i hela kroppen, men det är ett ställe där träningsvärken håller på att döda mig - ländryggen. Det märks at jag inte kört marklyft på ett tag om man säger så. Och när jag tränar ländryggen brukar jag köra högreps i belylback, inte lågreps. Men jag älskar träningsvärk! Det är ju liksom självförvållat ;)



Linus har lite mer ont än mig, vilket var rätt väntat. Jag är trots allt van vid de flesta övningarna, även om de körs utifrån ett annat koncept nu. För Linus var många av övningarna helt nya. Han har ju mest tränat kondition när vi varit på gymmet. Men nu har han ett roligt program att följa, och det ska bli kul att följa hans utveckling! Det går ju så fort från början :)


Nytt träningsprogram






Har precis överlevt ett hårt träningspass med min personliga tränare (svärfar). Det var riktigt tungt kan jag lova! Vi öste på i två och en halv timme med högst 60 sekunders vila mellan seten.

Nu har jag ett nytt träningsupplägg som jag ska testa köra efter ett tag. Det är ett byggarprogram som bygger på många tunga övningar samt några andra. Det är "fas 1" för bodybuilding, men ska inte köras om man är nybörjare eftersom det är väldigt tungt. Kroppen bör alltså vara van vid styrketräning! Man ska maxa och vara helt totalt slut efter varenda set! Det ska vara så tungt att du behöver passning och knappt klarar sista repetitionen.

Så här ser programmet ut:

Dag 1
Benböj i smith 5x5
Bänkpress i smith 5x5
Rodd i smith 5x5
Chins 2x8
Sidolyft 2x8
Situps 2x15

Dag 2
Frontböj 5x5
Axelpress 5x5
Marklyft 5x5
Skivstångscurls 2x8
Tricepspress 2x8
Armhävningar 2x8
Situps 2x15


Vid övningar som chins, situps och armhävningar ska dusjälvklart  lägga till viktskivor om du klara fler är det som står!

Detta program ska köras med konceptet en dag träning följt av en dag vila om man är ovan, men André kör de två dagarna i sträck och sedan en vilodag, vilket jag och Linus också kommer att köra på. Det blir mer vila än jag är van vid. Rastlösheten kommer väl att vara ett faktum, men jag tycker att det är värt att ge det en chans! Här ska byggas muskler! :)



Taggad



Är fruktansvärt taggad inför kvällens träningspass! Jag tror att det kommer att bli grymt! Jag och Linus ska träna med André, min svärfar. Han är utbildad PT och jag litar på att han vågar köra stenhårt med oss, haha. Men det är ju precis det jag vill ha! Ett hårt, tungt pass. Jag har ingenting emot att bli lite svimfärdig mot slutet, men André måste se till att jag inte dör helt och hållet, för då får han inga barnbarn! Så det så ;D


Vad innebär det att "leva livet"?

 Jag blir väldigt irriterad när jag ser hur dagens barn och ungdomar lever. En majoritet är inaktiva och sötsaker är en del av den dagliga kosten. Nu är det "normalt" att leva så och "onormalt" att leva häslosamt och träna. Det är ingen som klagar på att någon exempelvis äter mycket godis, för det är accepterat i dagens samhälle, men väljer man bort godis dröjer det inte länge innan man blir stämplad som ätstörd. Men vem är det som har ätstörningar egentligen?


 Idag finns det kostexperter till höger och vänster.
Alla VET hur man ska äta för att må bra, gå ner i vikt, bygga muskler, osv, eftersom vi läser det i varenda tidning nuförtiden. Alla KAN leva hälsosamt, bara man har tillräckligt motivation. Ett hälsosamt liv handlar dock inte bara om att välja rätt mat för just din kropp, utan även att ha fritidsaktiviteter som bryter av den stillasittande vardagen. Idag har många ett stillasittande jobb och sedan spenderas kvällen framför TV och dator. Detta gör ofta att man blir trött och seg, vilket i sin tur leder till att den där löprundan känns väldigt långt borta. Tröttheten botas tillfälligt med en sockerkick som får blodsockerkurvan att svänga rejält. När man kommer ner i nästa dal i kurvan fyller man på med mer socker. Detta leder inte bara till övervikt, utan även till inaktivitet. Med en så svängande blodsockerkurva är det nämligen svårt att hitta motivationen till att träna. Det blir alltså en ond cirkel.

 
Jag vet så många unga som inte orkar ta tag i sina liv. Den enda motionen de får är när de går från TV:n till datorn, eller ut till köket för att få sig en sockerkick. Dessa människor brukar ofta klaga på de som tränar och äta bra. Argument som "man måste ju få leva livet" förekommer ofta, vilket får mig att börja fundera; måste man vara ohälsosam för att leva livet? Mår dessa människor bättre för att de unnar sig precis det de vill? Är det datorn som är livet? Är det meningen att man ska prata med sina vänner över facebook nu istället för att träffas?


 Jag anser att man kan ha någon dag ibland då man inte gör någonting alls.
Men att göra det varje dag.. är det att leva livet? Jag tycker inte det. Jag tycker att det är viktigt att vara aktiv för att ha ett bra liv. Det är vardagslyx för mig! Unna dig inte 5 timmar vid datorn, unna dig att fara ut på en löptur! Det mår man så mycket bättre av och när man väl är där i löpspåret känner man verkligen att man lever. Det tycker jag är att leva livet!



Morgonpromenad?

Jag brukar gå på morgonpromenad VARJE dag, men idag funderar jag faktiskt på att stanna inne. Jag är grymt sugen på att promenera, men har fått skavsår av gympadojjorna. Såå.. what to do? Promenera i foppatofflor? Njaa, då stannar jag hellre inomhus.

Ikväll kommer vi att köra det troligtvis hårdaste träningspasset på länge! Våran tränare sa att vi skulle ta med nåt att äta under passet, för vi ska hålla på i ca två timmar och köra mest basövningar. Blir nog superjobbigt men superkul!

Nu tar jag å brygger mig en rejäl kanna med morgonkaffe istället för att gå på morgonpromenad. Jag måste ju bli pigg på NÅT sätt, haha. Hoppas det går bättre för er att promenera idag, än vad det gör för mig! :)


Konditionsdag?

Idag skulle jag ju ha en konditionsdag. Hur gick det med det då? Sådär, haha. Vi fick det lite stressigt med plugg, fotbollsmatcher osv. Och sen fick vi för oss att vi skulle se Harry Potter på bio ikväll. Problemet var ju bara att vi inte sett del ett och inte läst boken. Så under eftermiddagen såg vi första delen, sedan stressade vi iväg till gymmet för att köra ett pass.

En halvtimmes konditionsträning hann jag med och den tiden delades upp på crosstrainer, löpband och stakmaskinen. Jag blir nämligen snabbt less om jag ska träna kondition inomhus, haha. Men en halvtimme är bättre än ingenting alls! Jag kämpade så hårt jag kunde under den tiden. Så hårt att jag blev alldeles yr sedan när jag stod i duschen, haha ;)


Sovmorgon!

Jag sover fruktansvärt länge på morgnarna nuförtiden. Igår var vi visserligen vakna till halv två, men det känns ändå för länge att sova till nio. Känns som att halva dagen bara försvinner, haha. Men nu är jag vaken och har hunnit vara ute och promenera.

Idag har jag planer på att ha en konditionsdag. Alltså vila från styrketräningen och istället bara springa, åka inlines eller träna på nån kardiomaskin på gymmet. Har inte bestämt vad jag ska göra än, men nåt blir det då i alla fall! :)

Kastar in några bilder från igår som vi han ta medan vi gick hem till mina föräldrar.








När det går som man vill..

Dagens gympass gick skitbra! Superkul ju! Det är såna här superpass som höjer motivationentill träningen enormt. Jag började med 8 set bänkpress där jag testade att maxa för första gången. Kan inte säga att jag är stark i bänk eftersom jag bara tränar det när jag är i Älvsbyn. men det har skett utvecklingar nu under sommaren och det är klart att man blir motiverad då det går bättre och bättre för varje pass man kör!

Fortsatte med att superseta flyes i cc med tåhävningar i smithmaskinen. Det gick bra det med! Speciellt flyesen! Därefter gick jag vidare till att köra crunches med benen i 90 grader och supersetade det med bröstpress med hantlar på lutande bänk. Det gick superbra! Härlig kontakt genom hela passet! Love it :)







Taggad till tusen!




Sitter här iförd träningskläder och känner mig redo för ett gympass ala bröst, mage och vader. Tanken är att köra på relativt få övningar och många set. Övningar som ska köras är bänkpress, flyes, hantelpress, plankan, magmaskin och tåhävningar i smithmaskinen. Tänkte ligga kring 8 set pre övning. Blir nog superbra!


Pluggpaus med mellis


Den svåraste fasen på en diet

Jag skulle vilja hävda att ALLA kan gå ner i vikt. Med lite motivation och målmedvetenhet går det mesta. Det svåraste är egentligen EFTER att man nått sin målvikt. Det är en fas som många glömmer att tänka på när man bestämmer sig för att gå på diet, men det är i den fasen som det är viktigast att ha koll på läget eftersom denna fas utgör grunden för hur framtiden kommer att se ut.

Nu när Linus har nått sin målvikt är det många som säger: "Men nu får han väl ändå äta vad han vill?!?". Nej nej nej nej. Man måste vara supernoga när man nått målet för att behålla sin målvikt. Det är nämligen så att kroppen vänjer sig snabbt vid ett lägre kaloriintag (vilket för övrigt är anledningen till varför det går väldigt fort att gå ner i vikt från början och långsammare efter ett tag). Kroppen ställer in sig på "svältläge" ifall den inte får det den behöver. Därför är det viktigt att aldrig äta för lite även om man går på diet. När kroppen ställer in sig på svält kommer den att suga åt sig all energi som den kan få.

Ifall man knappt har ätit några kolhydrater på ett halvår och plötsligt börjar äta det flera gånger per dag så kommer kroppen att suga åt sig allt omedelbart. Energin som kroppen har varit utan länge kommer att lagras och fettmassan ökar. Detta är ett misstag som många gör. Man går på diet och är överlycklig över att ha tappat tex 10 kilo. Eftersom man varit "så duktig" unnar man sig allt man inte ätit under dessa veckor och på nolltid kommer du att ha tillbaka de där 10 kilona igen.

Något som är också är tänkvärt är vad de förlorade kilona består av. Vid snabb viktnedgång tappar man mycket muskler eftersom det kostar mycket energi för kroppen att ha muskler. Så ifall du gått ner i vikt snabbt och har tappat muskelmassa och sedan börjar äta allt skräp som du gjorde innan så kommer du att gå upp i vikt - i fettmassa. Det enda som händer då är att du byter ut musklerna mot fett. Och det vill man väl inte göra?

Det som Linus får göra nu är därför att trappa upp med kolhydrater. En måltid första veckan, två måltider andra veckan, osv. På så sätt kan kroppen vänja sig långsamt. Hur ens kropp reagerar på sådant är självklart individuellt, så därför måste man hålla koll på vad man gör och utvärdera resultat. På några veckor kan Linus alltså börja äta "normalt" igen, men det är inget man kan göra så fort man fått målvikten.

Förstår ni? Har ni frågor ska ni inte vara rädda för att ställa dem! :)



Mysmorgon!

Jag vaknade klockan åtta, men låg kvar i sängen och myste med familjen till nio. Jag låg på Linus arm och Dio låg på mig. Mysigt :)

Nu har jag hunnit ta mig en morgonpromenad ute i värmen. (Tänker det nånsin bli svalt i sommar eller?). Jag är fruktansvärt sugen på frukost och väntar nu bara på äggen och kaffet ska bli klart!






Klunkar c-vitaminer i brusform. Viktigt med mycket c-vitaminer för att man ska hålla sig frisk :)


Bra och dåligt

Dagens gympass gick bra! Körde ett effektivt pass på ca 40 minuter. Jag körde superset hela tiden och blandade övningar hejvilt. Jag tycker att det funkar väldigt bra att köra superset när man tränar antagonister (biceps är böjmuskel, triceps sträckmuskel och de sitter på varsin sida av överarmen). Jag varvade lätta set med tunga och hade ett helt okej flyt!

Sedan for jag direkt ut till löpspåret med inställningen att det skulle gå superbra och skulle vara superskönt. Blev dock en besvikelse då jag kände att jag inte orkade nånting. Inte speciellt konstigt egentligen då jag fortfarande har träningsvärk i benen och precis hade kört ett tungt pass på gymmet, men jag hoppades ändå att det skulle bra. Först sprang jag 2 km, vilket gick rätt bra. Men resten fick jag varva löpning och gång. Jag sprang 9-10 lyktstolpar och gick 1. Totalt var jag ute i 30 minuter och var helt slut efteråt.

Pulsen låg kring 170 under hela löprundan och nådde sitt max på 183, så jag VISSTE att jag hade kunnat pressa mig mer, men jag var helt enkelt för trött. Aja, skitsamma! De dåliga passen behövs för att man ska kunna uppskatta de bra, eller hur? :) Jag VET att jag kan springa bättre, så nu längtar till nästa löprunda då jag ska bevisa det för mig själv!



Min måndag

Hade precis satt mig ner för att plugga när jag fick sms av sötaste Jessika som skrev att hon var på byn och ville träffas. Självklart la jag ifrån mig allt vad fysiologi heter och for ut på byn för att träffa henne. Mycket roligare än att plugga ju ;) Sedan smsade Linnea att hon var ledig så vi stack till Piteå och umgicks med henne. Trevlig dag! Köpte faktiskt lite grejer också. En t-shirt till mina fina älskling, hårnålar och golvbrädor :)

Nu blir det middag hos mina föräldrar och sedan ska jag försöka plugga lite medan maten smälter. På ett par timmar blir det gym. Biceps och triceps ska pumpas idag och sedan ska jag dra med mig pappa ut till löpspåret och avverka ett par kilometer. Jag ÄLSKAR att springa egentligen, men har bara så svårt för att ta mig iväg. När jag väl börjar är det typ det bästa som finns! Och känslan efter ett hårt intervallpass när man är helt slutkörd är obeskrivlig. Finns inte mycket som klår det! Borde verkligen springa oftare, men jag aldrig fått det till att bli en rutin, vilket är synd!



Gymgrossisten


Dagens frukost


Godmorgon!



Efter att ha vänt på dygnet lite för mycket senaste veckorna har jag nu börjat vända tillbaka det. Senaste tiden har jag vaknat vid nio, men idag vaknade jag halv sju. Skönt måste jag säga! Klockan sju var jag ute och promenerade. 45 minuter blev det ute i solen!

Nu är äggen färdigkokta och kaffet färdigbryggt. It's time for breakfast my friends! :)



Fjärilen



Kvällens gympass blev rätt bra! Axlarna pumpades upp med lite blandade övningar. Jag körde de som jag brukar plus två nya. En helt ny övning för mig var "fjärilen". Jag såg den på ett youtubeklipp innan jag skulle fara (för övrigt ett grymt sätt att tagga till på!) och kände att jag blev tvungen att testa den för den såg riktigt jobbig ut. Kan filma den nån gång så ni får se hur den går till! Den andra "nya" har jag kört tidigare, men den har aldrig blivit en del av mina axelpass. Det är en variation till hantellyft framåt. Man ligger på golvet vid en CC och har en stång i nedre trissan. Sätt fötterna på ställningen och dra stången över huvudet med raka armar. Kanske får ta å filma den också? ;)


Inlines



Sitter här svettig och klunkar i mig vatten efter en härlig inlinesrunda. Jag var bara ute i 35-40 min och tempot var väl inte direkt det högsta jag haft. För att dra en liknelse var det snarare joggingrunda än löprunda. Fast på inlines då. Make sense? ;P

Jag kände bara att jag blev tvungen att få igång blodcirkulationen i benen så jag trotsade värmen (25 plusgrader ute nu) och drog ut en sväng. Målet var med andra ord inte att ha högt tempo eller fara långt. Bara köra ett medelintensivt pass. Blev dock rätt svettigt ändå, vilket vädret var en bidragande orsak till, haha.



Bara att hoppa in i duschen då! Sedan blir det lite mys med älsklingen innan vi kör ett kvällspass på gymmet. Får se om vi kommer ihåg att filma eller ta nå bilder :)


Just nu

'

Sitter utomhus i solen och lär mig mer om musklernas uppbyggnad! Saknar min älskling som kommer hem från Piteå på en halvtimme. Ska pussa massor på honom när han kommer hit!


Hur blir man av med fett på armarna?

har en fråga om träning :) hur gör man för att bli av med fett på armarna? :) genom träning då.. ;p


Tyvärr går det inte att punktförbränna. Du kan alltså inte träna för att enbart bli av med fettet på armarna. Hade varit rätt praktiskt om det gick! På samma sätt går det inte att få plattare mage genom att göra en massa situps. Det du kan göra är att träna armarna (biceps och triceps) för att få fylligare och större muskler, vilket gör att man ser mer vältränad ut. Sedan är det konditionsträning och en bra kosthållning som gäller för att tappa fett. Enkelt sett handlar det om att göra av med mer kalorier än man äter. Som tjej har man i snitt en grundförbrukning på 1700-2000 kalorier om dagen, men detta är självklart indivuellt. Tränar man mycket kan man ligga på betydligt högre kaloriförbrukning. Du behöver dock inte räkna alla kalorier du äter, utan lyssna på kroppen. Testa dig fram och se vad som fungerar bäst för just dig! Träningsmässigt skulle jag rekommendera att träna armarna 2 ggr i veckan, men glöm inte bort de andra muskelgrupperna! Det är viktigt för hållningen att vara någorlunda jämstark i kroppen. En grundregel är att ju större muskelgrupper som tränas desto mer kalorier förbrukas under tiden. Det går till exempel åt mer energi när du tränar ben än biceps eftersom det då är stora muskelgrupper som arbetar. Kombinera styrketräningen med konditionsträning!

Du skulle till exempel kunna träna styrketräning varannan dag och konditionsträning varannan. Ett annat koncept är att träna konditionsträning efter styrketräningen, eftersom kroppen har en högre förbränning efter ett styrkepass. Det skulle exempelvis kunna handla om att träna på en crosstrainer eller spinningcykel i 30 minuter direkt efter styrketräningen. Även morgonpromenader är bra! Lågintensiv träning direkt på morgonen kan göra underverk för fettförbränningen och är dessutom ett underbart sätt att starta dagen på. En morgonpromenad på 45 minuter hjälper till med förbränningen samtidigt som den ger energi för resten av dagen. Man blir både piggare och gladare! Sedan får du inte glömma bort att vila! Ifall du inte är van vid att träna hårt är det bra om du har ett par vilodagar per vecka. Vilodag behöver dock inte betyda att du ligger stilla i soffan hela dagen, utan du kan ta en långpromenad eller liknande. Något som inte är för ansträngande för kroppen.

Ifall du inte har tillgång till gym kan du köpa ett par hantlar som du tränar med. Även gummiband kan fungera bra! Om du inte vill lägga ut pengar på det kan du köra övningar så som dips mot en stol, smala armhävningar och curls med tyngder som tex kan utgöras av mjölkpaket, vattenflaskor eller liknande. Bara fantasin sätter gränser! Lycka till! :)




Så här gör du dips mot en stol/bänk. Sätt upp fötterna på en annan stol eller lägg en vikt i knät för tyngre utmaning!


Sista morgonen

Godmorgon! Nu är det sista morgonen den här veckan, så se till att njuta av den ordentligt! Gör söndagen till något bra. Inte bara en segdag, utan hitta på nå roligt! Viktigt att inte glömma bort att leva bara för att det är söndag :)

Inatt har jag sovit all alone. Känns lite skumt eftersom jag och Linus sovit tillsammans varenda natt i ett par månader nu, förutom då han jobbat dygn. Han begav sig till Piteå igår vid halv tolv för att ha Star Wars-maraton  med Peter. Behöver jag ens säga varför jag inte följde med? Haha :)



Efter gårdagens vilodag och allt ätande känner jag mig nu mer än redo för en ny träningsvecka. Den börjar som vanligt med ett axelpass och jag räknar med att få ett grymt tryck i musklerna efter alla kolhydrater igår. Wonderful! Jag gillar det här med att bulka. Styrkan ökar relativt snabbt och jag får i princip alltid härligt tryck. Gött!




Axelpress med hanltar ska köras. Massor. ;)


Jag gillar mat!

Guud vad jag har ätit idag! Först frukost och mellis innan vi for på paltkalas i stugan, vilket är en årlig tradition där släkten på min pappas sida träffas. Där blev det palttävlig och jag lyckades få ner 4,5 paltar vilket ledde till en delad andraplats. Helt okej ;) Sedan efterrätt på det. Det fanns massor av tårtor och pajer att välja mellan, så även om man bara tar en liiiten bit av allt gott så blir det massor i slutändan, haha. Hyfsat proppmätt var jag ju efter det! Sedan hann vi knappt smälta efterätten innan vi for till Jess&Wille för att grilla med dem. På något konstigt vis lyckades jag och Linus ändå äta en hel fläskfilé tillsammans med diverse tillbehör. Sedan fruktsallad med kesella till efterrätt. Hmm, jag tror att någon kommer att vara bakis på kolhydrater imorgon ;)

Jag gillar att äta. Älskar mat! Och jag äter hur mycket som helst, men det brukar vara mer utspritt på flera mindre mål under dagen. Idag har det varit få stora mål istället. Funkar ibland, men jag gillar mina mellanmål som har blivit totalt uteslutna idag eftersom magen varit för full.



Svar på frågor!



Har fått tre frågor idag medan jag varit borta, så jag passar på att svara på alla i ett inlägg. Fortsätt gärna ställa frågor till mig! Jag älskar att hjälpa till och svarar så gott jag kan på allt :)


Har en liten fråga till dig :)
Bränner man mer kalorier om man är ute och springer när det är varmt ute?:) känns ju som att det ger mer då. Eller är det samma?


Intressant fråga! Jaa, man bränner mer kalorier om man springer när det är 30 plusgrader än 17. Det gör man för att kroppen måste arbeta mer för att behålla "rätt" kroppstemperatur (ca 37 grader). Därför kommer du även svettas mer om du tränar i högre värme. MEN detta är endast ifall du har samma intensitet vid träningen. Är det väldigt varmt orkar man oftast inte springa lika fort och man klarar sällan att hålla på lika längre eftersom kroppen blir tröttare ju mindre vätska man har i sig. Svettas man mycket blir man trött fortare helt enkelt. Därför kanske du bränner mer kalorier om du springer när det är 17-18 plusgrader ute eftersom du orkar springa både över längre tid och hålla en högre hastighet. Så det beror helt på! Men generellt kan man säga att ifall du håller tex en hasighet på 12 km/h i 30 minuter oavsett temperatur så kommer du att göra av med mer energi om det är väldigt varmt ute. :)



hur mycket tränar du? :)

Jag tränar 5-6 dagar i veckan. Jag har ett rullande schema när det gäller styrketräningen så att jag tränar igenom olika muskelgrupper varje dag i fem dagar och har sedan vilodag. Sjunde dagen börjar jag alltså om från början. ibland tar jag en extra vilodag mitt i träningsveckan ifall jag känner att det behövs. Man måste lyssna på kroppen! Morgonkardio kör jag i princip varje morgon, men det är endast låg- eller medelintensivt. Typ promenad eller en lättare inlinesrunda. Jag springer eller tränar annan hgintensivare kardio när jag känner för det, vilket ofta blir typ 2 gånger per vecka, bara för att jag tycker att det är kul att svettas rejält ibland! :)



Är det enklare eller vad man nu skall säga då du tränar me handskar?!

Nej, det är inte lättare egentligen. Jag använder handskar eftersom jag får så fruktansvärt mycket förhårdnader i handflatorna när jag lyfter tunga vikter, samt för att jag vill skydda min förlovningsring så att inte den skadas. Är väldigt rädd om den och vägrar ta av mig den, haha ;) Det kan vara lättare att träna med handskar eftersom man kan hålla på lite längre och behöver inte ge upp ett set för att man får för ont i händerna. Handskarna gör också att man får bättre grepp, för svettas man rejält så är det inte så lätt att greppa alla vikter. Men rent styrkemässigt finns inga fördelar med att ha handskar! :)


Favoritbutiken!




Fick hem ett paket igår med lite olika smakprover på proteinbars. Mmm. Som godis ju! Try it :)

Träningsvärk!

I vanliga fall brukar jag träna på förmiddagarna för jag brukar tycka att det är bäst. Nu i sommar har jag som ni kanske märkt börjat träna på kvällstid. Helt enkelt för att det är för varmt på gymmet på dagarna. De verkar inte ha koll på vad AC innebär ;P Någonting som detta förändrar är ju träningsvärken. När jag tränar på förmiddagen får jag träningsvärk morgonen efter, typ efter 20 timmar. Det blir lite krångligare nu när jag jag tränar på kvällen och träningsvärkens uppkomst blir aningen mer diffus. Inatt vaknade jag dock av träningsvärk i benen - redan! Blev lite förvånad att den dök upp så snabbt!

Nu har jag så fruktansvärt ont och att gå i trappor är en ren pina. Men lite lindrat har det i alla fall blivit nu när vi gått morgonpromenad i 50 minuter och fått igång blodcirkulationen lite :)


Skakigt benpass!

Kom nyss hem från ett härligt benpass! Benböj, benpress, utfallsgång och benspark blev det idag. Mest framsida lår alltså, men jag får fokusera mer på baksidan senare! Fanns nämligen ingen möjlighet till att köra lårcurl idag och jag har inte speciellt bra fantasi när det gäller nya benövningar ;) Marklyft hade jag ju kunnat köra, men ryggen är lite för mör för det.

Jag var helt själv på gymmet idag. Inte speciellt oväntat eftersom folk verkar tycka att man ska göra annat än träna en fredagkväll. Why? ;) Jag körde högreps eftersom jag inte orkade lassa på allt för mycket vikter när ingen stark kille var där och kunde hjälpa mig ifall jag skulle faila. Den är sånt man har sin fästman till ju :)



Köpte ett nytt träningslinne idag! Reafynd för en hundring!



Jag har en hatkärlek till denna benpress alltså. Jag hatar den för att den är fruktansvärt jobbig, men jag älskar den för att den tar väldigt bra! Och så gillar jag att den är gammal, haha. Känns lite råare att pressa i en sån här än i en maskin. Idag kördes riktigt brännande högreps på som mest 200 kg. Älskar när det bränner ordentligt i spirorna ;)




Efter att ha gått utfallsgång runt bassängen och hade kört både högreps och dropset i bensparken DROPPADE svetten från mig. Mysigt, hehe. Jag lyckas alltid glömma hur svettiga benpassen kan vara, trots att det är samma visa varenda vecka ;)


Så ska min fredagkväll spenderas...



At las gym krigandes mot veckans tyngsta vikter. Yepp yepp, ben står på schemat! Det ska köras benböj, benpress, utfall och så hoppas jag att det finns någon benspark eller lårcurlsmaskin tillgänglig. De håller på att bygga om gymmet nu så det är bara vissa maskiner som man får träna på för tillfället som de har parkerat på bassängkanten tills vidare. Jaase, nog är det typiskt Älvsbyn ;) Jag klarar mig ju utan maskiner för det mesta eftersom jag är ett fan av fria vikter, men när jag tränar ben vill jag ha två maskiner - benspark och lårcurl. Ibland kör jag även insida lår i maskin. Men jag får helt enkelt spana in utbudet och se vilka maskiner som finns! :)

Så efter en kommande tacomiddag ska honey spela musik med Peter och när maten är smält ska jag bege mig till gymmet och kämpa. Sista passet innan veckans vilodag imorgon. Gött!


Skippa ångesten!

Nu när helgen är här kommer de ångestladdade blogginläggen och facebookuppdateringarna som ett brev på posten. Ångesten över att äta för mycket slisk, dricka för mycket alkohol, m.m. Men vet ni? Det är inte värt det. So what om man råkar trycka i sig tre påsar chips och en stor chokladkaka, för är det gjort så kan man inte göra något åt det. Jag tycker att det är så synd att det är så många som har ångest över att äta för mycket. Man går INTE upp 10 kilo på en dag, hur mycket man än äter. Inte ens 5 kilo. Det händer inte. Ändå ser man så många som tror det. Så många som mår dåligt över att man inte lyckas vara duktig och bara ta en liten skål med chips utan "råkar" äta hela påsen. Varför ska man må dåligt över det? Vad är det som säger att man är duktigare om man äter lite än om man äter mycket? Vem bestämmer var gränsen går?

Något annat är ju alla de som ska "kompensera" att de ätit mer än planerat. De som får ångest över att ha ätit en kaka för mycket när eftermiddagssuget sätter in och därför äter minimalt senare under dagen eller till och med skippar middagen för att de inte ska få så stort kaloriöverskott. Enligt mig är det helt helt fel. För det första kommer blodsockerkurvan att åka berg-och-dal-bana ifall man äter fika på eftermiddagen och skippar middagen, vilket i sin tur leder till att du blir suget på mer sött och äter mer sötsaker eftersom "dagen ändå är förstörd". Jag anser att man ALDRIG ska hoppa över måltider. Man behöver åtminstone frukost, lunch och middag för att få i sig alla näringsämnen man behöver på en dag. Proteiner är superviktigt för att man ska hålla sig mätt och för att blodsockret inte ska dala så snabbt. Mellanmål är förstås också bra, men det är olika från person till person hur mycket man behöver äta per dag. Vissa behöver mellanmål, vissa kanske bara frukt.

Förutom den kompensation som innebär överhoppade måltider finns de alldeles för många som stresstränar dagen efter för att bli av med alla extra kalorier. Träning är ju något som jag älskar, men jag anser att man ska träna för att man tycker att det är kul, inte för att man får ångest om man inte gör det. Då är det inte okej. Hur ofta läser man till exempel på bloggar och facebook om de som en söndagmorgon skippar frukosten och tar en promenad på ett par timmar för att "bli av med alla överflödiga kalorier"?

Jag anser att ifall man råkar äta mer än planerat till exempel på eftermiddagen så ska man bara glömma det och gå vidare. Skippa ångesten och lär känna din kropp. Du kommer inte gå upp i vikt av att äta lite för mycket någon gång. Det kan till och med vara bra för kroppen att få sig en liten sockerchock någon gång. Ifall detta händer varje dag bör du kolla över ditt beteende och gå djupare in på vad det är som får dig att äta för mycket och få ångest över det. Men att äta lite för mycket skräp gör vi alla ibland. Är det gjort så är det gjort. Det är inte värt att må dåligt över det, för då gör man bara allt värre. Lev vidare som om ingenting hänt! Det är okej att göra "snedsteg" och allt går inte alltid som du kanske har planerat. Men var inte för hård mot dig själv. Man måste få unna sig ibland och man måste få leva livet!








Godmorgon!

Har ni sovit gott allihopa? Det har jag! Har hunnit vara ute och gå en snabbis också, men gick inte lika långt som jag brukar. Var väl ute i en halvtimme ungefär. Huvudsaken är att man kommer igång och får rensa huvudet så att det är redo för dagens utmaningar ;) Dock är det inte speciellt många utmaningar som väntar, haha.





Bröst och triceps!

För ett tag sedan var jag på gymmet och tränade bröst och triceps. Triceps tränade jag ju för ett par dagar sedan, men jag kände att jag ville komplettera lite. Triceps måste nämligen prioriteras en del nu ;)

Först körde jag åtta set bänkpress med Linus som passare. Därefter blev det superset bestående av flyes i CC och pushdowns. 6 set på varje tror jag att det blev där. Räknade inte. Sedan ett till superset med bröstpress med hantlar och frenschpress innan jag gav mig på lite pushdowns med rep för att pressa ur det sista. Skönt pass!



Förresten, idag har jag och Linus varit förlovade i två månader! Puss på det!


Linsröra



Jag är inne i en period då jag är fruktansvärt förtjust i linsröra! Denna skapelse slängde jag ihop idag till lunch. Superlätt och det går supersnabbt! Perfekt när man inte orkar lägga en massa tid på att laga lunch.


Linsröran består av:
* Röda linser
* Bönblandning
* Passerade tomater
* Het chilisås
* Tacosås
* Paprika
* Lök
* Kryddor (peppar, chilipeppar, vitlökspulver)


Ätes med fördel med grönsaker och pitabröd till ett avsnitt av Sex and the city ;)


Muskelkontraktion

"Om vi försöker lyfta ett tungt föremål men inte klarar det utvecklar de aktiverade musklerna kraft utan att förkortas. Detta kallas "isometrisk" muskelkontraktion. Om vi däremot klarar av att lyfta föremålet förkortas de aktiverade musklerna medan de utvecklar en konstant kraft. Detta kallas "isoton" muskelkontraktion. När vi tar i för att lyfta ett föremål tar det lite tid för musklerna att utveckla tillräcklig kraft för att övervinna föremålets tyngd. En period med isometrisk kontraktion kommer därför alltid före en isoton kontraktion."



Det är sådant jag sitter och försöker lära mig idag. Hur muskler är uppbyggda (muskelfibrer och allt sånt där), vad som händer vid kontraktion och lite allt möjligt! Intressant! Dock väldigt svårt att få allt att fastna.



Latsdrag - Videoklipp!



Igår hade jag med mig pappa till gymmet och bad honom filma ett set. Jag tycker nämligen att det är lite svårt när man kör övningar och inte har någon spegel tillgänglig. Det är lätt hänt att man fuskar med tekniken när det blir för tungt, vilket kan vara svårt att upptäcka när man har vant sig vid något. Därför ville jag ha det filmat för att se om jag gör fel, vad jag gör för fel och kunna ändra felen.

Ber om ursäkt för dålig kvalitet. Filmat med mobilkamera. och så är den sned också och jag vet inte hur man får den rak. Sorry! ;)


Tjoo!

Dagen började med en morgonpromenad, som vanligt. Men sedan när jag skulle äta frukost blev det lite problematiskt eftersom internet har varit ur funktion här fram tills nu. Träningsbloggar är ju som en morgontidning för mig. Läser alltid bloggar, kollar mejl och spanar in nyheter på facebook när jag äter frukost.

Idag ska det pluggas, bakas och så ska jag träna bröst. Det skulle även vara skönt att springa lite ikväll! Jag tycker ju att jag borde fixa det utan en massa hosta nu.. Annars har jag inte så många planer för dagen :)
Det känns som att alla mina dagar ser ungefär likadana ut. Jag pluggar, tränar, umgås med vänner och familj. Mycket mer hinner jag inte! Men jag trivs då rätt bra med det, så jag ska inte klaga!


Ryggträning



Beger mig till gymmet och tränar upp lillryggen nalta! Den växer sakta men säkert. Tung styrketräning och mängder av mat är nyckeln till det ;)

Nya formbilder skall tas utan en massa överflödiga kläder på kroppen. Vill se ifall det har blivit nå mer "knölar och gropar" (muskler alltså) på ryggen senaste två månaderna. Nånting borde ju ha hänt, men man vet aldrig! Styrkan har ökat, men hur mycket det syns på kroppen är ju en annan femma ;) Hoppas på lite resultat i alla fall!



Idag ska jag köra latsdrag med stång och i CC, lite roddövningar, chins, bellyback och så ska jag nog kirra lite magträning också! Typ crunches, plankan eller nåt. Det jag känner för, helt enkelt! Man får inte göra det för komplicerat ;)



Plats 18



Blev lite lycklig när jag såg att jag var på plats 18 av 214 bland hälsobloggarna!

TACK KÄRA LÄSARE!


Fysiologiplugg väntar

Idag har jag umgåtts med finaste Jessika i några timmar. Riktigt mysigt att få surra med henne! Blev en cykeltur till stranden också innan allt regn kom. Skönt med en paus från pluggandet!





Nu ska jag dock ta tag i det igen. Guud vad jag börjar bli less på att plugga fysiologi, men det känns väldigt nödvändigt att lära sig det. Jag ger det ett par timmar, sedan drar jag iväg till gymmet. Ryggpass idag! Borde även träna lite mage för det var lite väl länge sedan.. Det är ju så tråkigt, men fruktansvärt nödvändigt för att avlasta ländryggen och ha en bra hållning. Så jag ska försöka få in nån magövning under dagens pass så att magmusklerna inte släpar efter alltför mycket jämfört med resten av kroppen. Inte okej! ;)



Inlinesrunda!

Dagens morgonkardio blev en inlinesrunda på 30 minuter. Det är 23 grader varmt ute och svetten bara rinner! Jag körde på rätt rejält och tryckte på i alla uppförsbackar så att jag blev helt slut. Sista uppförsbacken höll jag faktiskt på att snubbla över mina egna fötter. Men skönt var det!




Jag älskar dig!



När du är en meter ifrån mig saknar jag dig. Jag vill bo i din famn och alltid andas samma luft som dig.
Du är den finaste som finns!


Folk som inte känner oss måste tycka att vi är lite skumma. Vi kan gå runt på byn och helt plötsligt få för oss att sjunga nån låt och improvisera stämmor och sånt. Idag har vi sjungit lite stämmor till Nu grönskar det och Aint no mountain high enough. Ibland låter det inte riktigt klokt! Men roligt har vi ;) 


Bic/tric

Har nyss kommit hem från ett härligt bic/tric-pass på gymmet. Har inte tränat armarna sedan midsommardagen, vilket känns som en och en halv evighet. Det kändes som att jag var lite svagare än vanligt nu när jag varit borta i nästan en vecka från all träning, men det går snabbt att få upp styrkan igen. Nästa pass räknar jag med att vara tillbaka på samma vikter igen ;)

Idag tränade jag väldigt tidseffektivt. Jag började med att köra två triset.

Första: sittande hantelcurls - hantelpress bakom huvudet - scottcurls.
Andra: bamsecurls - pushdowns med rep - press med rep över huvudet


Sedan körde jag ett dropset pushdowns med rak stång innan jag gick vidare till en skivstång och supersetade curls med frenschpress där jag tryckte ut det sista ur musklerna. Gött pass!




Definition av styrka:




(Hemligheten för att bli starkare är förstås att öka motståndet/den yttre kraften så ofta och så mycket som möjligt!)


Underbart!

Sååå skönt att börja dagen med en solig morgonpromenad på 45 minuter. Jag tycker att 45 minuter är precis lagom för morgonpromenaderna för då kommer hungern smygandes på slutet och det blir så fruktansvärt gott med frukost när man kommer hem! :)



Mot gymmet!



Det är axlarnas tur att få kämpa!

Upplägg:
* Axelpress med hantlar
* Militärpress
* Sidolyft
* Drag mot hakan m stång
* Kryssdrag i CC
* Framåtlyft


Tonårssyndromet

Jag känner mig rätt energilös idag. Jag är liksom hungrig, men är inte sugen på något. Jag har bara hunnit få i mig tre mål idag (mellanmål inräknat) och har tre mål kvar för att få i mig den energi jag behöver. När någonting med min kropp känns konstigt och annorlunda funderar jag självklart direkt på vad orsaken är. I detta fall är det inte svårt att förstå. Det är självklart helgens matintag som spökar! Under helgen har vi ätit få stora mål istället för flera som jag är van vid. Detta har lett till småätande mellan måltiderna i form av sötsaker. Därför har någonting rubbats lite i min hjärna och den tror att den ska få sötsaker istället för riktig mat. Tonårssyndromet skulle jag vilja kalla det.

Dagens tonåringar har fruktansvärt dåliga matvanor. Naturligtvis inte alla, men många. Det är liksom okej att äta sötsaker när man blir hungrig på skolan till exempel. Att äta en kaka till mellanmål är liksom inget konstigt idag. Det leder ofta till att man blir mindre sugen på riktig mat och istället tankar på med mer sött när blodsockret går ner. Inte okej!




Nu ska jag försöka få i mig middag. Hungern finns, men inte suget. Tror dock att jag hinner bli sugen medan jag fixar maten. Linsröra blir det idag! Fruktansvärt gott!


(Hur kan man offra vanlig mat för sötsaker förresten? Vanlig, god, hälsosam och näringsrik mat är ju det bästa som finns! Dessutom blir man betydligt piggare, gladare och mer träningssugen om man har bra matvanor!)


Kaffe <3



Jag sitter här och klunkar i mig några kaffekoppar medan jag lär mig om makromolekyler i kroppen. Kaffe har i princip varit obefintligt i helgen, så nu tar jag igen alla förlorade koppar, haha. Jag har klarat mig från att bli beroende av det svarta guldet, men det är fruktansvärt gott så jag dricker det när det finns möjlighet!



Back on track

Hur många är det inte som sagt att de ska börja sitt nya liv "på måndag"? Well, det är måndag idag och för mig handlar det inte om att börja ett nytt liv utan att komma tillbaka till mina gamla rutiner och goda vanor. Det verkar inte bli så svårt faktiskt. Jag började visserligen dagen med sovmorgon till klokcan nio, sedan morgonpromenad och nu är jag så oerhört sugen på havregrynsgröt!

Sen idag ska jag försöka mig på ett lättare träningspass. Har varit sjuk alldeles för länge nu. Fem dagar utan träning känns som en hel livstid ju! Och nu hostar jag bara litegrann så jag ska nog våga mig på ett lätt axelpass :)


Hemma

Tänkte bara uppdatera snabbt så att ni vet att jag lever. Har precis kommit hem! Vi har haft en riktigt trevlig helg i Byske med Bella och Peter. Vi for hemåt på förmiddagen och tillbringade dagen hos dem i Piteå och har alldeles nyss landat hemma hos Linus.

Vi har väl inte fått i oss alla viktiga näringsämnen i helgen direkt, haha. Guuud vad vi har ätit! En massa skräp hela tiden. Vi har säkert gått upp 5 kg var under tre dagar ;) Men nog har det varit nice! Ibland behöver man en sån här helg med bara skräpmat, chips, öl, osv, för att inse hur mycket bättre man mår av bra matvanor. Haha, jag har helt ärligt saknat kycklingssallad och chili con carne! För att inte tala om kesella, ägg, frukt och grönt. Det blir bra att börja om på nytt med god, hälsosam mat imorgon! :)



Tips i sommarvärmen!

När det är så här varmt ute är det viktigt att få i sig mycket vätska, vilket många ser som en självklarhet. Något som dock inte tycks vara lika självklart är att få i sig salt. Det är superviktigt eftersom vi svettas ut en massa salt och behöver fylla på kroppen med det!

För att snabbt få i sig salt finns det både bra och dåliga alternativ. Ett dåligt alternativ är att ta med sig chips till stranden och knapra på för att fylla på salthalten i kroppen. Visst, man kan göra det ibland, men varje dag hela sommaren? ´

Bättre alternativ är att blanda i salt i det man dricker. Effektivt, men kanske inte världens godaste. Jag skulle föreslå att man äter kokta ägg med salt på, alternativt kött eller kyckling som går att äta kallt. Det går även att ta med sig en keoburk som man kan blanda lite salt, peppar och pressad vitlök i. Gott, snabbt, enkelt och livsnödvändigt!




Ha så kul på stranden i helgen!

(Tidsinställt inlägg)


Träningens tio budord

Träningens 10 budord

1 Du ska inga andra intressen hava jämte träning.
2 En dag utan träning är en dag utan mening.
3 När Du vilar tränar dina konkurrenter.
4 Den som tycker träning är roligt, tränar för lite.
5 Träning är ett tillfälle att tävla.
6 Så länge Du är seg kan du inte bli övertränad.
7 Det som inte dödar, det härdar.
8 Smärta är svaghet som lämnar Din kropp.
9 Många äro kallade, få äro utvalda.
10 Det finns många sätt att bli dålig på, men bara ett sätt att bli bra på: TRÄNING

(Lånade listan från Cecilias blogg)


Bara träna på då med andra ord ;)



(Tidsinställt inlägg)


Vilovecka!

Ingen träning för mig på fem dagar. Känns lite halvtungt eftersom jag längtar supermycket efter att lyfta skrot på gymmet. Förkylningen som startade tisdagkväll börjar dock nå sitt slut, men nu ska vi iväg på helgsemester så det blir mer vila och återhämtning. Kan erkänna att jag tagit med löparskorna så ifall jag känner mig ännu friskare imorgon så kanske jag far ut på en vända! Skulle vara grymt skönt! Den enda motion jag fått mig de senaste dagarna är klassisk vardagsmotion eftersom jag går och cyklar dit jag ska.

Men vet ni? Även om det fort dyker upp tankar som att musklerna kommer att minska i omfång och jag kommer att bli svagare osv så hinner inte mycket hända på fem dagar. I själva verket kan det vara riktigt bra att vila en period från träningen ibland. Många som tränar hårt tar en vilovecka lite då och då, så det här blir min vilovecka för sommaren. Jag räknar med att vara back on track på måndag och ha en massa överskottsenergi till träningen ;)


RSS 2.0